Priča o leptirima - gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja

Izložba 15.10.2022. - 15.11.2022. Gradska knjižnica Odjel za djecu i mladež
Zašto baš izložba o leptirima? Leptiri, a osobito danji, zbog svoje ljepote i lakog zapažanja pobuđuju pažnju ljudi. Promjene u okolišu uzrokuju pad brojnosti leptira, ali i drugih biljnih i životinjskih skupina. Zbog ljepote i karizme leptira, za razliku od većine drugih skupina, pad brojnosti danjih leptira i njihov nestanak s nekog područja čini gubitak biološke raznolikosti vidljiv svima. Znanstvenici ih koriste kao objekte za dokazivanje različitih promjena u okolišu jer su dobri pokazatelji promjena koje se događaju u ekosustavu u kojem žive. Da bi zaustavili zabrinjavajući pad brojnosti danjih leptira, a kroz njih i drugih životinja Europe, mnoge zemlje predlažu mjere zaštite vrsta koje uključuju i brojne akcije edukacije stanovništva o važnosti očuvanja leptira, a time i ostale biološke raznolikosti.

Autorice izložbe: dr. sc. Martina Šašić Kljajo i dr. sc. Iva Mihoci; likovno oblikovanje: Andrea Franić; autori  fotografija: Antun Delić, Iva Mihoci, Martina Šašić Kljajo; tehnička podrška: Denis Bučan; organizacija izložbe: Renata Brezinščak.

Realizaciju izložbe  omogućili su Grad Zagreb, Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo te Ministarstvo kulture i medija RH.

Izložbu možete razgledati od 15.10. do 15.11.2022. u prostoru Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice.