Prsti koji čitaju

Izložba 11.01.2023. - 14.02.2023. Gradska knjižnica Aula
Na izložbi se predstavljaju taktilne, ručno rađene slikovnice reljefnih ilustracija s tekstom na Braillovom pismu i uvećanom tisku koje su u proteklih šesnaest godina izradili knjižničari Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice i djelatnica knjigovežnice Marija Šavorić u sklopu projekta Knjižnica širom otvorenih vrata

Udžbenike na brajici i uvećanom tisku za slijepe i slabovidne učenike (one koji pohađaju nastavu u COO „Vinko Bek" ili u bilo kojoj drugoj školi u Hrvatskoj) – izrađuje i prilagođava Odjel izdavačke djelatnosti na brajici i crnom tisku. Odjel je tijekom dugogodišnje suradnje s Odjelom za djecu i mladež Gradske knjižnice, pripremao i tiskao tekstove za sve taktilne, ručno rađene slikovnice. Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“ predstavlja udžbenik matematike za 1. razred i udžbenik prirode za 3. razred te pojedinačne crteže izdvojene iz raznih udžbenika: velika slova glagoljice,  UNICEF-ov znak, dio slikopriče, prometni znakovi, karta Great Britain, jelenak (kukac) i ura (sat). Na izložbi je predstavljen i jedan učenički rad u kombiniranoj tehnici. 

Hrvatska knjižnica za slijepe sudjeluje u skupnoj izložbi s brojnim izlošcima koji ocrtavaju prošlost i sadašnjost knjižnice te njezinu djelatnost. Od izloženih eksponata izdvojeni su brajev primjerak knjige "Šišmiš", kojeg je autor Jo Nesbo osobno potpisao, atlasi i priručnici s taktilnim ilustracijama, note na brajici, taktilne slikovnice, reproduktor zvučnih knjiga, heklani vizual hrvatske Brailleove abecede koju je izradila rekreativna grupa prelja O'pleti pod stručnim vodstvom Adraine Meglaj, brajev pisači stroj, uokvirena fotografija Nene Mikulića Vještina čitanja brajice, pobjednica 16. foto natječaja Hrvatskog čitateljskog društva pod nazivom "Smiješak... čitajte!" i skulptura „Čitateljica brajice" Emila Mandarića.

Autorica izložbe: Natalija Dragoja

Izložbu možete razgledati od 11.01. do 14.02.2023. u auli Gradske knjižnice.