Putopisna slagalica

Izložba 20.11.2023. - 31.12.2023. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića
Izložba je posvećena ciklusu predavanja za odrasle pod nazivom Putopisna slagalica te putopisnim predavanjima za djecu pod zajedničkim nazivom Djeca svijeta.

Putopisna slagalica ciklus je predavanja i predstavljanja putopisa čiji autori, putnici putopisci, sa svojih putovanja donose dašak avanture i prenose ga čitateljskoj publici u ugodnom i sigurnom okruženju knjižnice. Bilo da se radi o osvajanju egzotičnih, dalekih i nedostupnih dijelova svijeta ili pak o popularnim, modernim odredištima, bilo da su se na put otisnuli pješice, biciklom ili limenim ljubimcem na dva ili više kotača, naši putoholičari slažu impresivnu putopisnu slagalicu.

Program Putopisna slagalica pokrenut je 2019. godine.

Putopisna predavanja: Djeca svijeta

Djeca svijeta naziv je ciklusa putopisnih predavanja za djecu koja se održavaju u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića s ciljem predstavljanja i promoviranja putopisa. Putopis, kao općekulturna, popularnoznanstvena vrsta, ali i kao književni žanr neiscrpan je izvor susreta s različitim kulturama, narodima i običajima, koji svjedoči i dokumentira bogatu i šarenu sliku svijeta. Ciklus je osmišljen prema serijalu putopisnih slikovnica Biblioteke Slikovnica - prozor u svijet u izdanju Kreativne mreže, koje donose priče o odrastanju djece na svim Zemljinim meridijanima. Brojne autore-putopisce povezalo je uredničko vodstvo književnice Ane Đokić i grafičko oblikovanje Nine Knežević.

Dosad su održana putopisna predavanja o Djeci Himalaje, Djeci Titicace i Djeci Kurdistana za učenike Osnovne škole Davorina Trstenjaka i Osnovne škole Tina Ujevića. Predavanja priprema i putopise predstavlja knjižničarka Ivana Palčić Borić.

Dosad objavljene slikovnice u Biblioteci Slikovnica - prozor u svijet:
Branko Kladarin: Djeca Sibira
Ivan Đogić: Djeca Irana
Hrvoje Rupčić: Djeca središnje Azije
Jasen Boko: Djeca Kalaša
Ivana Radačić: Djeca Darde
Hrvoje Ivančić: Djeca Egipta
Hrvoje Ivančić: Djeca Konga
Maureen O’Keefe: Djeca središnje Australije
Jasen Boko: Djeca Titicace
Ana Đokić- Pongrašić: Djeca Indije
Ema Pongrašić: Djeca Kambodže
Damir Vujnovac: Djeca Kurdistana
Damir Vujnovac: Djeca Sahare
Damir Vujnovac: Djeca Jordana
Aleksandar Saša Škorić: Djeca Tokija