Putopisna slagalica: Patagonija

Predavanje 28.05.2024. | utorak Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Početak događanja: utorak, 28. svibnja u 18:00 sati Odjel za odrasle
U okviru ciklusa Putopisna slagalica predstavljamo planinarske zapise iz Patagonije gospodina
Damira Kuzmanića.

Termin događanja: utorak, 28. svibnja 2024. u 18:00 sati

Na najjužnijem dijelu Južne Amerike, između Magellanova prolaza i rijeke Rio Negro te Anda i Atlanskog oceana smjestila se Patagonija. Geopolitički podijeljena između Argentine i Čilea, ova zemlja na kraju svijeta, ili češće ognjena zemlja, prostrana je ravnica čije su glavne odlike fotogenični pejzaži pjeskovitog zemljišta i glečera, prelijepih jezera podno planinskog masiva Anda, nepreglednih ravnica nalik stepama ispresijecanih tokovima rijeka. Prvi se put spominje u spisima Europljana nakon Magellanove ekspedicije, koji je lokalnom stanovništvu nadjenuo ime Patagão, što u prijevodu sa španjolskog znači ljudi velikih stopala. Ta pretpostavljena rasa patagonskih divova zadržala se u percepciji Europljana sve do 1773. godine kada su objavljeni dnevnici s ekspedicije Jamesa Cooka i Johna Byrona koji su Patagonce ipak svrstali u visoke ljude, ali nikako ne divove.

Želite li uživati u fotogaleriji prekrasnih pejzaža vješto zabilježenih tijekom tri tjedna planinarskog pohoda Patagonijom, proširiti svoje znanje, zalutati u planinarske kuće i domove Argentine i Čilea, saznati kako se u Argentini ulazi u autobus ili vidjeti kako izgleda balkon s kojeg vas pozdravlja Evita Peron, svakako nam se pridružite na ovom predavanju.

O predavaču:

Damir Kuzmanić, dugogodišnji predsjednik Planinarskog društva Nikola Tesla, kaže da je planinarstvo način i stil života. Planinarenje povezuje ljude na poseban način čineći ljude različitih dobnih skupina, različitih uvjerenja i pripadnosti jednakim. Zajedničko im je svakako „što im je planina odnosno priroda dopustila uspon skroz do vrha, nikako je nisu osvojili!”