Radionica kritičkog čitanja: Vikend priča

Radionica 28.10.2023. - 09.12.2023. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za odrasle Kultura u zajednici
Književno putovanje globusom

Radionica je namijenjena onima koji mnogo čitaju i znatiželji su istražiti suvremenu književnost drugih jezika i kultura, onima koji pišu i rado bi pronašli nove prostore inspiracije, ali onima (posebno njima!) koji bi rado čitali, ali (misle da) ne stižu ili ne znaju odakle početi. 

Unutar ciklusa od osam susreta (četiri u 2023. i četiri u 2024.) putovat ćemo diljem globusa, istraživati unutarnje prostore priče, ideja i mašte, i to sve imajući neke od najvještijih spisateljica i pisaca suvremene svjetske književnosti za svoje vodiče. 

Radionicu vodi i posreduje pri upoznavanju spisateljica Luiza Bouharaoua

Termini u 2023.: 28.10., 11.11., 25.11. i 9.12. u 10:30 sati

Lokacija: Knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Ulica grada Vukovara 35 

Radionica je popunjena. 

ZAŠTO NAM JE VRBIK (KV)ART VAŽAN

Usluge narodnih knjižnica trebale bi se temeljiti na njihovu poslanju vezanu za informiranje, opismenjavanje, obrazovanje, uključivanje, građansko sudjelovanje i kulturu. Partnerstvom u programu VRBIK (KV)ART: Kultura u zajednici Knjižnica Ivana Gorana Kovačića stavila je na raspolaganje svoj prostor, djelatnike i knjižni fond. Na taj način promovira i jača svoju temeljnu funkciju, promiče čitanje kao društvenu vrijednost a knjižnicu pozicionira kao važno mjesto građanskoga sudjelovanja u kulturi te zadržava postojeće i privlači nove korisnike.
Koncepcija ciklusa radionica odabrana je stoga što zahtijeva od polaznika aktivno sudjelovanje te omogućuje temeljitiji i neposredniji pristup obrađenim temama/sadržajima. Sudionike se potiče na povezivanje postojećih književnih tekstova i(li) tekstova u nastajanju s vlastitim životnim iskustvom. Osim toga, višekratnim dolascima na radionice stječe se navika dolaska u knjižnicu i razvija (zahtjevnija) čitateljska publika koja aktivno sudjeluje u kulturnim programima. 
 
Programi koji se provode u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića temeljeni su na uvjerenju da čitanje kvalitetnih književnih tekstova može i treba rezultirati jačanjem čitateljskih kompetencija, razvijanjem pismenosti, obogaćivanjem vokabulara, sposobnošću bolje artikulacije vlastitih stavova i stvaranjem kritičkog promišljanja ne samo o tekstovima koji se čitaju nego i o društvu u kojem živimo. Stoga nam je suradnja s udrugom Skribonauti izuzetno važna i svakako bismo je voljeli nastaviti  jer kroz nju Knjižnica Ivana Gorana Kovačića ustraje na svojim specifičnim strateškim ciljevima i poslanju dok, istovremeno, ostvaruje funkciju knjižnice kao zajedničkog javnog dobra.

                                                                                                                                                                                                                                    Arijana Herceg Mićanović
Program se provodi uz potporu Grada Zagreba.