Razgovor s povodom: Pandemija kao simptom

Ostalo 17.06.2022. - 17.09.2022. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za odrasle
U povodu objavljivanja knjige Pandemija kao simptom Arijana Herceg Mićanović razgovarala je s filozofom, pjesnikom i sveučilišnim profesoromHrvojem Jurićem o humanističkom promišljanju (post)pandemijske stvarnosti i s njom povezanih fenomena.
 
„Također se nadam da će oduševljenje nekih subjekata/objekata nastavnog procesa mogućnostima novih tehnologija splasnuti zajedno s valovima pandemije koronavirusa te da će prevladati uvid da humanistika, zajedno s filozofijom, postoji samo dok postoji knjiga, tekst i slova. I ideje iza njih i živi razgovor oko njih.“
                                                                                                                                                                                                 Hrvoje Jurić
 
HRVOJE JURIĆ radi kao profesor na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, gdje predaje etiku i bioetiku. Zamjenik je glavnog i odgovornog urednika časopisa Filozofska istraživanja i Synthesis psilosophica, te član uredništva u nekoliko drugih znanstvenih časopisa. Također je aktivan u raznim znanstvenim, kulturnim i društvenim institucijama, organizacijama i inicijativama. Kao predavač i autor osobito se bavi praktičnom filozofijom, etikom, bioetikom, filozofijom tehnike, filozofijom prirode, filozofijom medija, feminističkom i rodnom teorijom te socijalno-političkom problematikom. Uz brojne znanstvene, stručne, publicističke, esejističke i poetske tekstove u različitim publikacijama objavio je, osim knjige Pandemija kao simptom, 2021., četiri znanstvene knjige (Etika odgovornosti Hansa Jonasa, 2010,; Iskušenja humanizma, 2018.; Tekst i kontekst bioetike, 2019.; Euforija i eutanazija: akutni zapisi o kroničnim problemima, 2019.), tri uredničke knjige (Filozofija i rod, 2005., s Gordanom Bosanac i Jasenkom Kodrnja; Filozofija i mediji, 2014. sa Seadom Alićem; Integrativno mišljenje i nova paradigma znanja, 2019. s Antom Čovićem) te pet pjesničkih knjiga (Moje prve pjesme, 1988.; Moj svijet, 1991.; Nominativ, 1997.; O nastajanju i nestajanju, 2005.; Uglavnom pridjevi, 2014.).

https://www.youtube.com/watch?v=2XJQsL9Oblw