Ritam zločina

Izložba 31.05.2023. - 30.06.2023. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića
Povodom Dana Grada Zagreba 31. svibnja, naglašavajući važnost očuvanja i obnove arhitektonske slike grada, u Knjižnici Ivana Gorana Kovačića otvorena je izložba „Ritam zločina” fotografkinje Sandre Žalac.

O IZLOŽBI

Vodeći prolaznika Kaptolom, Gornjim i Donjim gradom od kuće do kuće, stubama i hodnicima, usmjerujući fokus promatrača na vrata, kvake, fasadnu dekoraciju, atlase i reljefe, autorica bilježi mjene i sudbinu grada Zagreba. Njezine fotografije priznanje su Bolléovom oblikovanju Zagreba, njegovu obrazovanju i odgoju kvalificiranih majstora – obrtnika koji su Zagrebu osigurali glas važnog središta dekorativne umjetnosti.

Krajem 19. st. u skladu sa onovremenim najsuvremenijim shvaćanjima potrebe obrazovanja vlastitog stanovništva u cilju podizanja ukupnog napretka i blagostanja, osnovana je 1882. Obrtna škola. Zagrebačka škola bila je i nasušna potreba zbog obnove (odnosno potpuno nove izgradnje) Zagrebačke katedrale koja se bila urušila u potresu 1880. U čitavoj Hrvatskoj tada nije bilo potrebnih kvalificiranih majstora koji bi se mogli prihvatiti tog zadatka.”
                                                                                                                                                  Izvor: http://ss-primijenjenaumjetnostidizajn-zg.skole.hr/skola/povijest
  
Vizualni identitet grada u oku je promatrača, a Sandrine fotografije koje objavljuje na svom instagram profilu „Ritam zločina” upravo forenzički prate tragove Zagreba koji su, kako Sandra kaže, ostali u mrtvom kutu promatrača.
Listajući Sandrin album nepogrešivo osjećamo boju i puls grada, prepoznajemo grad pod nogama, imamo ga u oku.
 
Ideja za izložbu potaknuta je promatranjem društvenog života i društvenih procesa koji su se, iz  uobičajene, dijelom preselili u virtualnu stvarnost, u sferu društvenih mreža. Instant informacije, trenutna prisutnost na mjestu događaja novi je realizam, pa se u moru sličnih sadržaja ističe profil koji stvara kolaž prošlih vremena zapisanih u nepokretnim svjedocima života našeg grada.  

„Arhitektonska skulptura i fasadna dekoracija čine temeljnu stilsku odrednicu same arhitekture i često su nositelji stila. (...) Danas gotovo da i ne primjećujemo da se na fasadama zgrada odvijaju nerijetko vješto inscenirani teatralni prizori u kojima sudjeluju grupe figura čiji je realizam povezan s patosom i psihološkim efektom reprezentativnosti, te se moramo dodatno potruditi kako bismo odgonetnuli i proniknuli njihovo simbolično i narativno značenje, odnosno alegorijski sadržaj. Njihov nestanak osiromašio bi kvalitetu arhitekture kao takve i cjelokupnu sliku grada.”
                                                                                                                                                 Izvor: https://www.ipu.hr/article/hr/900/arhitektonska-skulptura
 
O AUTORICI

Sandra Žalac rođena je u Zagrebu 1979. godine, gdje živi i radi. Fotografijom se počela baviti 2020., u vrijeme epidemije, bilježeći detalje grada i stvarajući kolaž ulične fotografije, njezina omiljena fotografskog pravca. Potpisuje dva instagram profila: @sting_capture i @ritam_zlocina.