River, Rocks and Foliage: film – paintings – music

Izložba 10.01.2020. - 01.02.2020. Gradska knjižnica Početak događanja: 19.00 Galerija Kupola
Otvorenje izložbe Andrewa Norrisa održat će se u Galeriji Kupola 10. siječnja 2020. u 19 sati.

Rijeka, kamenje i zelenilo: slike krša iz Bukovlja

Geološka karakteristika vapnenačkog krša je pretežno kamen u većem dijelu Hrvatske. Ona se proteže cijelom dužinom morske obale i prodire u kontinentalni dio zemlje gdje njezin sjevernoistočni rub leži odmah iznad malog sela Gornje Bukovlje u Karlovačkoj županiji. Ove slike ovdje sve pripadaju jednom malom diijelu sela gdje ja često šetam i odakle crpim svoju inspiraciju. Po mom mišljenju, kontrast između engleskog krajolika kojeg poznajem i meni poznatog krajolika Hrvatske je doista upečatljiv.
 
Krajolik Engleske je prožet dubokom mitologijom koja je povezana s kamenjem i drvećem. Stoljećima su se proturječne ideologije natjecale da nametnu svoj vlastiti sustav vjerovanja uglavnom ruralnom stanovništvu. Ti znakovi se još uvijek mogu naći u svakom aspektu engleske kulture, njezinih običaja i njezine prirode.
 
Suprotno tome, dok putujem Hrvatskom nailazim na prostrane predjele koji se doimaju netaknutim, neizstraženim i iskonskim.
 
To je za mene predstavljalo dilemu. Prisustvo ljudske aktivnosti je uvijek bila polazišna točka za slikanje takvog pejzaža u Engleskoj gdje je prisustvo prošle ljudske aktivnosti vidljivo posvuda – bilo u oznakama na zemlji kao što su rezbarije kredom, slike urezane u obronke brda, drevne staze ili spomenici i strukture koje ostaju u krajoliku. Šetate li prirodom južne Engleske uvijek ćete osjećati prisustvo čovjeka, to daje krajoliku osjećaj tajnovitosti.
 
Moj pristup slikanju hrvatskog krajolika u Gornjem Bukovlju, stoga, zahtjevao je potpunu promjenu stava budući da pristup koji sam koristio u Engleskoj nije bio primjenjiv u Hrvatskoj. Umjesto toga, to je kao da mi je bila ponuđena prazna ploča – tabula rasa ili prazan komad platna na kojem sam trebao ustanoviti moj vlastiti ‘genius loci’ osjećaj prostora kako bih projicirao svoje vlastite duhovne vrijednosti. 
 
Ovdje, u ovom dijelu Bukovlja ovo kamenje nastanjuje malu hrastovu i bukovu šumu iznad rijeke Mrežnice. To je krajolik koji je bio početna točka za ove nove slike i u ovoj seriji radova ja istražujem i slikam pejzaž koji se doima kao da na njemu nema tragova prethodne ljudske prisutnosti. 
 
Kao što je voda koja je jednom oblikovala vapnenački krš prikazan na ovim slikama davno protekla i ne može se više vidjeti, njezini tragovi ostaju u skulpturalnim oblicima koji nastanjuju ovu šumu. I kao voda nekoć i ja ostavljam iza sebe jedno sjećanje, jeku svojih koraka koji odzvanjaju zabilježeni na slici. (Andrew Norris)

Andrew Norris rođen je u Londonu 1961. godine. Samouki je slikar, skladatelj, filmski i video umjetnik. Izlagao je u Britaniji i na Dalekom istoku i u većini vodećih kulturnih institucija u Londonu, uključujući The Tate Gallery, The National Gallery, The Building Centre and The Victoria & Albert Museum, koji je 1992. kupio njegovu ‘artist’s book’ „Lijepa naša domovina“. Ovo je njegova četvrta samostalna izložba u Hrvatskoj.
 
Andrew Norris dijeli svoje vrijeme između Zagreba i sela Gornje Bukovlje gdje je tijekom posljednjih 10 godina snimio i objavio na svom YouTube kanalu andrewnorris2, više od 100 filmova i vlogova koji bilježe život ljudi i običaje sela.
 
e-mail: andrewedwardnorris@yahoo.com
 
   
Stil Andrew Norrisa je varav. Na prvi pogled njegove slike se čine  prijateljske, čak idealizirane… Međutim, kada se bolje pogleda postaje očito da njegov rad ima suptilan i meditatiavni prizvuk. Potpuna odsutnost ljudi, životinja i strojeva na ovim slikama je nekako uznemirujuća. (Simon Corbin / prijevod Irene Erdeljac).

Pogledajte video: