Sanja Gerovac: Penkala

Izložba 01.02.2024. - 27.02.2024. Gradska knjižnica Galerija Kupola, 3. kat
Crteži su odraz onoga što je „s druge strane ogledala“. Počinju s linijom, riječju, brojevima, stihom ili pjesmom, dakle spontano ili svjesnom potrebom da se izrazi emocija ili namjera. Mogu biti jedan od alata uz pomoć kojeg dolazimo u svoje dubine ili samo znatiželjno i mirno promatranje onoga što se zbiva na papiru, dnevni odmor i odmak od svakodnevnice. U procesu rada zanimljiva je ideja da možemo kontrolirati sadržaj, kemijsku olovku, ono što želimo da bude nacrtano, ili je možemo u potpunosti pustiti da slobodno šeta papirom. Iz šetnje dolazimo do zadivljenosti - onime što se pokazuje na papiru, kao da plavetnilo, koje u ovom slučaju nije nebesko, nego indigo i morsko, samo želi izroniti na bjelinu dana. Kao novčić koji stavimo ispod papira, preko njega prelazimo olovkom i, začudo, dobivamo crtež. Takvo je otprilike čuđenje, u usporedbi s onime kada kao djeca istražujemo - otisak na papiru. Iznenađenje prati proces kroz igru svjesnog i nesvjesnog, zaranjanje i izranjanje ili, poetičnije rečeno - hidrodinamiku plavog kita. Sami biramo koliko duboko želimo ići i želimo li uopće. Sinkronicitet kroz crtež i za vrijeme njegova nastajanja je čest i zanimljiv. Naslov je točka na i, veselje. Dolazi nekim svojim redom, koji me nasmijava.

Radovi su nastajali od sredine 2018., većina 2019., do danas. Rađeni su kemijskom olovkom, poneki crtež u kombinaciji s običnom olovkom, na raznim vrstama papira, od običnih, „iz bilježnice“, do Handmade - 100 % cotton, Khadi Papers. Formati su također različiti - od 15 × 21 cm do 30 × 34 cm.

Sanja Gerovac rođena je 16. srpnja 1973. godine u Dachau, u Njemačkoj. Završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, smjer aranžerstvo - scenografija, te Visoku školu slikarstva Agora. Dodatno se educirala u kaligrafiji i slikanju na svili. Pohađala je razne tečajeve crtanja i slikanja. Osim slikanja, već 14 godina bavi se plesom 5Ritmova. Plešući je došla ideja o slikanju glazbe, prenošenju zvuka/muzike u boje i oblike, nevidljivog u vidljivo. Počela je slikati glazbu sama i u suradnji s raznim glazbenicima. 

Kontakt:
sanja.gerovac@gmail.com, +385 95 576 5687, www.sanjagerovac.art