Skriveno blago zaštićenog fonda Glazbenog odjela

Izložba 30.11.2022. - 07.01.2023. Gradska knjižnica
U povodu 60. obljetnice osnutka Glazbenog odjela u auli Gradske knjižnice postavljena je izložba Skriveno blago zaštićenog fonda Glazbenog odjela. Autori Ivana Jurenec, Igor Mladinić i Sanja Vukasović-Rogač predstavili su rijetka i vrijedna notna te diskografska izdanja koja su dio fonda Gradske knjižnice od samih početaka njezina djelovanja.

Velik dio nota tiskanih krajem 19. i početkom 20. st. objavljen je kao elektroničko izdanje u sklopu projekta Knjižnica grada Zagreba Digitalizirana zagrebačka baština, koji ove godine obilježava 15 godina rada. Na izložbi su posebno istaknute note i gramofonske ploče koje čine digitalne zbirke tog projekta, a izdvajaju se i izdanja posuđivana za potrebe izložbi u Hrvatskom povijesnom muzeju, Muzeju grada Zagreba, Galeriji Klovićevi dvori i Knjižnici Nikola Zrinski u Čakovcu.

Na izložbi se mogu vidjeti notna i diskografska izdanja adventske i božićne glazbe koja dočaravaju slavljenje Božića početkom prošlog stoljeća. 

Razni primjerci gramofonskih ploča s klasičnom, zabavnom i jazz glazbom pružaju uvid u same početke rada Diskoteke (danas Glazbeni odjel), ali i razvoja diskografije u Hrvatskoj u drugoj polovici 20. st. Poseban dio izložbe posvećen je dijelu zaštićenog fonda koji okuplja djela hrvatskih skladatelja objavljena od 1850. izvan Hrvatske te diskografska izdanja koja su za strane nakladnike snimili hrvatski solisti, orkestri i dirigenti.