Slavist Vatroslav Jagić

Izložba 20.02.2023. - 29.03.2023. Gradska knjižnica Aula
Izložba postavljena u auli Gradske knjižnice u povodu 100. godišnjice smrti Vatroslava Jagića prikazuje život i rad tog istaknutog hrvatskog filologa i jezikoslovca, izuzetno plodnog autora čiji je doprinos proučavanju hrvatskog jezika i kulture od neprocjenjive važnosti za hrvatsku kulturnu baštinu. 
Jagićevi znanstveni interesi bili su veoma široki – pisao je udžbenike za nastavu staroslavenskog jezika, proučavao je razvoj prvoga slavenskoga književnog jezika te je posebno istraživao podrijetlo glagoljice, pokrenuo je i uređivao jedan od najznačajnijih časopisa u povijesti slavenske filologije, vodio je bogatu korespondenciju s vodećim jezikoslovcima svojeg vremena…
 
Ova izložba, organizirana u povodu Mjeseca hrvatskog jezika, pruža priliku za upoznavanje života i postignuća velikog znanstvenika, važne ličnosti u hrvatskoj povijesti te jednog od utemeljitelja slavenske filologije. U postavu se mogu vidjeti vrijedne knjige iz fonda Gradske knjižnice – Općeg i Zaštićenog fonda te zbirke Rara. 
 
Autori izložbe: Sara Džapo i Davor Ferković
Grafičko oblikovanje: Ismena Meić