Sloboda mašte

Izložba 13.03.2023. - 02.04.2023. Gradska knjižnica Odjel za djecu i mladež
Obrtnička škola za osobne usluge nastala je  na temeljima tzv.˝šegrtskih škola˝ osnovanih sredinom 19.stoljeća. Sustavno obrazovanje učenika za zanimanje frizer (tada vlasuljar i brijač) započinje nakon Prvoga svjetskoga rata. Preteča naše škole bila je Ženska šegrtska škola (osnovana 1920.), a od 1935. Stručna produžna škola za fotografe. Danas se u našoj školi obrazuju frizeri, pedikeri, kozmetičari i fotografi. Međutim, učenike se potiče na niz drugih aktivnosti, primjerice sudjelovanje u Cross-sportskim novostima ili humanitarne aktivnosti kao što su posjet domovima za starije osobe, bolnice i ustanove gdje naši učenici volontiraju. U školi se održavaju edukativna predavanja, radionice za naše učenike, ali i za strukovne nastavnike. Organiziraju se događanja kojima promoviramo našu Školu i motiviramo za upis u naša zanimanja. Također postoje programi za talentirane učenike i tečajevi za one kojima je potrebna pomoć u učenju.
Kao knjižničarka u školskoj knjižnici primijetila sam učenice koje vole likovno izražavanje, te u želji da njihovi radovi budu vidljivi ne samo u školi, već i izvan nje rodila se ideja o izložbi gdje bi mogle predstaviti svoje radove široj publici. 
Radove izlažu učenice: Lara Jagatić 3.g, Iva Radović 3.a, Viktoriia Nesterenko 2.f i Paulina Jezerinac 1.d. Učenice nisu imale zadane teme, radovi su njihova inspiracija, kao i odabir tehnike. Koristile su olovku, akril i digitalnu tehniku.

                                                                                                                                                                                                                        Martina Krehula, knjižničarka

                                                                             Izložbu možete razgledati u prostoru Odjela za djecu i mladež Gradske knjižnice od 13.03. do 02.04.2023.