Ste se zriktale! Stara sjećanja na moderne frizure

Izložba 04.07.2023. - 14.09.2023. Gradska knjižnica Galerija Kupola, 3. kat
Autorice izložbe Ana Antolković, Martina Novosel, Martina Petrović i Martina Piškor okupljene su u znanstveno-umjetničkom kolektivu Etno Šnajderaj, a svoju prvu izložbu pod nazivom Ste se zriktale! Transformacije u odijevanju ruralnog Zagreba 1960-ih postavile su 2020. godine.

Istraživanjem vlastitih obiteljskih fotografskih arhiva te etnološkom i kulturnoantropološkom analizom fotografija, dostupne odjeće i narativa članova obitelji, autorice prate njihove priče o odijevanju tijekom 1960-ih godina. Svoje izložbe temelje na dugogodišnjim istraživanjima u području antropologije tekstila.
 
U ovom izdanju izložbe autorice stavljaju naglasak na frizure i oglavlja kod svih generacija propitujući brojne teme. Što su voljeli nositi tinejdžeri? Kako je društvo reagiralo na pojavu trajne frizure? Tko su bili modni influenceri u zagrebačkoj okolici 1960-ih? Kako je rubac uspio preživjeti ovo turbulentno razdoblje? Ovo su samo neka od pitanja koja se kroz fotografije i priče sugovornika protežu kroz izložbu.
 
Kontakt: etno.snajderaj@gmail.com