Štrikeraj café | Europski natječaj za NAJ rukaviće

Izložba 12.09.2023. - 30.09.2023. Knjižnica Ivane Brlić Mažuranić Početak događanja: 18:30


Bogato ukrašeni pleteni i kukičani rukavići izuzetno su korisni u svakodnevnoj brizi o osobama oboljelima od demencije. Štrikeraj café udruge OZANA, koja godinama provodi programe učenja, rada i socijalizacije za mladi odrasle osobe s intelektualnim teškoćama, 2022. godine organizirao je Europski natječaj za NAJ rukaviće, na koji su pristigli radovi iz 12 zemalja. Radove možete razgledati u Knjižnici. Otvorenje izložbe održat će se 12. rujna 2023. u 18:30 sati uz predavanje prof. dr. sc. Ninoslava Mimica o Alzheimerovoj bolesti.

Europski natječaj za NAJ rukaviće

EWE (Europska fondacija za vunu) filantropska je zaklada, osnovana s ciljem bolje koordinacije mnogih udruga i grupa koje su u Europi zainteresirane za kružno gospodarstvo vune i njezin povratak u društvo kao dragocjenog resursa. Jedno od područja interesa fondacije je promocija pozitivnih učinaka pletenja I kukičanja na pojedinca i zajednicu. 

Glavni cilj Europske nagrade za NAJ rukaviće 2022. bio je promicanje dobrobiti korištenja rukavića i poticanje njihovog korištenja na europskoj razini. Također, željelo se potaknuti kreativnost u njihovoj izradi te osigurati mnoštvo novih ideja za one koji ih izrađuju. Rukavići za natječaj pristigli su iz 12 europskih zemalja, tijekom natječaja izrađeno ih je ukupno 770, a od toga su 123 bila uključena u izbor. Predstavljeni su pobjednici u glavnoj kategoriji, prema izboru žirija, te u dodatnim kategorijama – izbor publike (online glasanje), NAJ rukavić koji je izradio muškarac te NAJmekši rukavić izrađen od čiste vune. 

O Štrikeraj caféu

Štrikeraj café je poseban program koji se provodi od 2013. godine uz podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. On okuplja korisnike OZANE – mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama i sve zaljubljenike u pletenje i kukičanje. Za štićenike je to vježbalište socijalnih interakcija i vještina, a zajednici omogućava neposredan kontakt s njima te kroz to i direktan uvid u njihove mogućnosti i sposobnosti.

Pletenje i kukičanje tu nisu slučajno odabrane aktivnosti. U svijetu, pa i kod nas, sve se više govori o terapeutskim učincima aktivnosti pletenja i kukičanja. Posebna je kvaliteta socijalnog kontakta koji se ostvaruje zajedničkim sudjelovanjem u ovim aktivnostima. U grupama poput Štrikeraj caféa, te aktivnosti su razlog za dolazak, osnova za razgovor, a zajednička svrha olakšava uključivanje. Na taj se način širi društvena mreža i grade nova prijateljstva, a lako se mogu integrirati i marginalizirane skupine jer pletenje prelazi sve granice.
Proizvod koji nastaje može se darovati ili donirati u dobrotvorne svrhe, a mnogim pripadnicima ranjivih skupina to je jedini način na koji se mogu osjećati korisno i uspješno u nečemu. 

Štrikeraj café je 2021. godine pokrenuo inicijativu pletenja rukavića Isprepletimo ruke iz koje je proizašao i Europski natječaj za NAJ rukaviće.

U rujnu se obilježava Svjetski mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti.

Štrikeraj café – udruga Ozana
Udruga OZANA
Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest