Stripom protiv tišine – poticaj na čitanje (na)gluhih osoba

Izložba 15.02.2023. - 16.03.2023. Knjižnica Božidara Adžije Iva Plejić Brnčić, Milkica Ursa
Izložba Stripom protiv tišine – poticaj na čitanje (na)gluhih osoba podrška je uključivanju u kulturu gluhih i nagluhih osoba, koja za krajnji cilj ima njihovu inkluziju u društvo. Postavljena je u studijskom prostoru Knjižnice Božidara Adžije od 15. veljače do 15. ožujka 2023. godine. Knjižnica kao javna ustanova nastoji svim korisnicima pružiti jednak pristup znanju, kulturi i informacijama te odgovoriti potrebama svih čitatelja. Kulturni programi u Republici Hrvatskoj slabo su prilagođeni gluhim i nagluhim osobama pa oni ostaju zakinuti za, primjerice, kompletni govorni kazališni opus, za stručno vodstvo po izložbama te gube interes za kulturne sadržaje i na još jednoj razini postaju društveno izoliraniji. Stoga je poticaj na čitanje stripova, tek početak njihove bolje uključenosti u društvo.

Strip sa svojim likovnim prikazima dobro komunicira s čitateljem jer slikom nadopunjuje riječi, što rezultira boljom načitanosti, time i izobrazbom, pa su za izložbu izdvojeni stripovi iz knjižničnog fonda i postavljeni u knjižni izlog. Gluhe i nagluhe osobe uglavnom su vizualno orijentirane, a pogotovo se gluha i nagluha djeca oslanjaju na slike, pa se strip kao medij koji integralno sadržava slike i tekst pokazuje najprilagođeniji za čitanje osobama oštećena sluha. Čitanjem stripova otvara se put i čitanju knjiga kao višem stupnju funkcionalne pismenosti. 

Program kulturnih sadržaja, koji je u obliku prezentacije vidljiv uz izložbu, osmislila je i organizirala njegovu izvedbu, knjižničarka Iva Plejić Brnčić, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, u suradnji s Udrugom (na)gluhih osoba Videatur i Udrugom Zaželi. Tri su programa realizirana od 2020. godine: čitateljski klub Književni klub za vrijeme kampanje poticanja čitanja; Putevima hrvatskih književnika - obilasci spomenika hrvatskih književnika u Zagrebu; Daleko se čuje - zbornik književnih radova (na)gluhih autora prvi takve vrste na hrvatskom jeziku kao elektronička knjiga. Četvrti program je u izvedbi: Zaželi : stopama hrvatskih književnika, ova je izložba dio provedbe. Programe podupire Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske jer gluhe i nagluhe osobe s velikim poteškoćama prate nastavu tijekom redovnog školovanja, što na kraju školovanja dovodi do znatno niže razine pismenosti i slabijeg obrazovanja. Otežano im je kasnije zapošljavanje, oslanjaju se na tuđu pomoć, izoliraju se od društva pa su im čitanje i kulturni sadržaji općenito važniji, nego onima koji čuju.

Tijekom izolacije zbog pandemije izazvane virusom Covid-19, programi su omogućili da se njihovi korisnici osjećaju manje usamljeno: posjetili su izložbu Predmet: Hrvatski u Klovićevim dvorima uz stručno vodstvo i prijevod na znakovni jezik. U Noći knjige u Knjižnici S. S. Kranjčevića, Knjižnice grada Zagreba, na književnom susretu s književnicom Julijanom Matanović razgovor su, uz znakovni jezik, pratili i uz pomoć nove asistivne tehnologije koja zvuk prenosi u pisanu riječi,  tako je bilo i u NSK-a na književnom susretu s norveškim piscem Joom Nesbøom.
Na poveznici su neki od naslova stripa iz kataloga KGZ-a, koji se mogu posuditi.