Studentska riječ: Filozofija i politika – sestre ili suparnice?

Tribina 09.11.2022. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 sati Galerija Kupola, 3. kat


Uređuju i vode: Kristina Guteša i Luka Mayer, studenti filozofije Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Gostuje: prof. dr. sc. Žarko Puhovski
 


Filozofija već od početnog, samoutemeljujućeg momenta što ga pronalazimo u Platona, slovi kao ono za dušu najviše, najčišće i najbolje. Ono bez čega sve ostalo ne bi moglo biti smisleno. Politika je, s druge strane, redovito uspoređivana s „najstarijim zanatom na svijetu“ - iznoseći i najprljavije rublje na svjetlo dana, rijetko se može spojiti s uzvišenim idejama koje krase filozofiju.

Ipak, povijest opetovano svjedoči o njihovoj tijesnoj vezi - od prosvjetiteljstva i francuske revolucije, preko marksističkih filozofija i realnih socijalističkih poredaka, francuskog (post)strukturalizma i studentskih pokreta '68., do aktualnih zahtjeva za socijalnom pravdom s jedne strane te rodnih i postkolonijalnih studija s druge.

U brojnim se djelima, počevši od Platonove „Države“ kao prve sistemske razrade, problematiziralo pitanje odnosa politike i filozofije. Ono, međutim, još uvijek nije dobilo konačan odgovor. Štoviše, u vrijeme velike političke nestabilnosti koja nagovještava tektonske promjene na svjetskom podiju, pitanje o suštini odnosa filozofije i politike nikada nije bilo aktualnije! (K. G.; L. M.)


Prva će se tribina održati u okviru nacionalne manifestacije Mjesec hrvatske knjige, koja je ove godine posvećena mladima. Tema ovogodišnjeg Mjeseca hrvatske knjige je Generacija K, čime se ukazuje na postojeće podjele generacija, poput generacije Y, generacije Z itd., a naglasak se stavlja na dva ključna pojma - knjigu i knjižnicu. Moto ovogodišnje manifestacije glasi Misli na sebe - čitaj!

Program je nastao u suradnji Knjižnica grada Zagreba - Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice, kao i u online dostupnoj snimci tribine.

Vaše nam je mišljenje važno, zato molimo odvojite trenutak za kratku anketu: https://tinyurl.com/yc5phm4n!

E-pošta: studentska.rijec@kgz.hr

Uredništvo tribine: Sara Džapo, Ivana Fištrek
Ciklus tribina Studentska riječ je osmislila, pokrenula i organizirala: Ivana Fištrek