Studentska riječ: Humanistika i antihumanizam

Tribina 20.03.2023. | ponedjeljak Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Galerija Kupola, 3. kat
Urednica i voditeljica: Kristina Guteša, studentica Odsjeka za filozofiju i Odsjeka za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Gosti: Luka Bogdanić, Eva Dolar Bahovec
 
U današnjem svijetu kasnog kapitalizma i prevladavajuće STEM paradigme često se čuje apel za povratak humanističkim vrijednostima. Humanističke se znanosti, pak, nerijetko svode na te iste vrijednosti. To se istovremeno percipira kao njihov najveći doprinos, ali i uzrok njihove manjkavosti u odnosu na objektivnu spoznaju prirodnih znanosti.
No, spoznajni dosezi humanistike ne kritiziraju se samo iz pozicije prirodoslovlja. U filozofiji se šezdesetih i sedamdesetih godina 20. stoljeća odigrao sukob između humanizma i antihumanizma. Jedan od glavnih predstavnika antihumanizma, francuski marksist Louis Althusser, humanizam je odbacio kao ideološki i neznanstven. Iako je antihumanizam danas uglavnom potisnut iz diskusije, njegovo je nasljeđe prisutno i ondje gdje se na prvu čini kako prevladavaju upravo humanističke tendencije.
Što je uopće humanizam, a što antihumanizam? Koji su njihovi dosezi i koliko su ta usmjerenja međusobno kompatibilna? U kakvoj su vezi s „ljudskim vrijednostima“ i na koji se način međusobno odnose vrijednosti i spoznaja? (K. G.)
 
Program je nastao u suradnji Knjižnica grada Zagreba - Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice. Snimka tribine naknadno je dostupna na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba.
 
Vaše nam je mišljenje važno, zato molimo odvojite trenutak za kratku anketu: https://tinyurl.com/yc5phm4n!
 
E-pošta: studentska.rijec@kgz.hr