Studentska riječ: Kultura narcizma

Tribina 18.01.2023. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Galerija Kupola, 3. kat

Urednik i voditelj: Luka Mayer, student Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu
Gosti: Oleg FilipovićStanislav Matačić, psihijatri i psihoanalitičari Kakva je veza između pojma narcizma koji je Freud uveo u uporabu 1914. godine i trenutne ideološke paradigme u kojoj živimo? Je li narcizam reakcionarna tvorba koja se može prevladati ili je riječ o nužnom preduvjetu ljudskog bivanja? Postoje li narcističke osobine koje su korisne i poticajne ili je svaki oblik narcizma štetan, odnosno patološki?

Od Freuda do danas pojam narcizma koristi se, osim u psihoanalizi i psihijatriji, i u svakodnevnom govoru. U današnje vrijeme narcisima se nazivaju oni koji su pretjerano usredotočeni na sebe, svoje ciljeve, želje i potrebe - slikovito, sve koji su se „zaljubili“ u zavodljivu pojavu, ne shvaćajući da je pred njima njihov vlastiti odraz.

Čini se kako u svijetu koji nas okružuje ne nedostaje fenomena koji perpetuiraju nezdravi oblik narcizma. Od političke korektnosti do nametanja tzv. poduzetničkog načina razmišljanja još od najranije dobi, primjeri pojava koje idu pod ruku s patološkim oblicima narcizma sastavni su dio ideološke strukture kapitalističkog načina proizvodnje u kojem trenutno živimo. (L. M.)

Program je nastao u suradnji Knjižnica grada Zagreba - Gradske knjižnice i Odsjeka za filozofiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pokrenut je s ciljem da se studentskoj populaciji omogući javno propitivanje tema koje ih zaokupljaju, u razgovoru sa sugovornicima koje sami odaberu, u prostoru Gradske knjižnice, kao i u online dostupnoj snimci tribine.

Vaše nam je mišljenje važno, zato molimo odvojite trenutak za kratku anketu: https://tinyurl.com/yc5phm4n!

E-pošta: studentska.rijec@kgz.hr 

Uredništvo tribine: Sara Džapo, Ivana Fištrek
Ciklus tribina Studentska riječ osmislila je i organizirala: Ivana Fištrek