Šuma - predstavljanje zbirke pjesama

Predstavljanje knjige 14.06.2023. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Predstavljanje zbirke pjesama Ivana Babića, Šuma u Galeriji Kupola Gradske knjižnice održat će se u srijedu 14. lipnja 2023. u 19 sati. Knjigu će uz autora predstaviti književnik Mario Raguž i dramski umjetnik Zvonko Zečević.

Ivan Babić rođen je 23. ožujka 1961. u Imotskom. Zavičajno mu je mjesto Studenci (Imotska krajina). Osnovnu školu završio je u Studencima, a srednju školu u 3. riječkoj gimnaziji u Rijeci. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je kao - profesor filozofije i ruskog  jezika i književnosti. Godine 2020. stekao je zvanje višeg knjižničara. Od 1994. do danas zaposlen je u Knjižnicama grada Zagreba, a trenutno radi kao voditelj mreže Knjižnice Sesvete. Poeziju objavljuje od 1996. godine na 3. programu Hrvatskoga radija i u mnogim književnim časopisima i novinama. Do sada je objavio osam knjiga poezije: Kasna molitva prstiju, Ceres, Zagreb, 1999., Zvizda, Vizija; MH Ogranak Imotski, Zagreb, 2007., Stigme svagdana, Udruga Jutro poezije, Zagreb, 2011., Koncepcija vrta, Naklada Đuretić, Zagreb, 2014., Pogledi, DHK, Zagreb, 2016., Koncepcija vrta (e-izdanje), 2019., Umjetno disanje, Naklada Bošković, Split, 2020., Stihovodi, Naklada Bošković, Split, 2021. i  Šuma, Naklada Bošković, Split, 2023.
Objavio je i dijalektni rječnik Studenački rječnik, Župni ured Studenci, Studenci, 2008. Priređivač je i urednik zbornika poezije Sesvetski oblok, KGZ, Zagreb, 2006. Sudionik je pjesničkih festivala. Zastupljen  je u više suvremenih antologija hrvatskoga pjesništva. Pjesme su mu objavljene u školskim čitankama i na više internetskih portala i prevođene na španjolski, njemački, ruski, bugarski i makedonski jezik. Od 1984. godine prevodio je poeziju, prozu i teorijske tekstove s ruskog jezika za mnoge hrvatske časopise i novine i za 3. program Hrvatskoga radija.

Objavio je i sljedeće knjige prijevoda s ruskog jezika:
A. S. Puškin Pjesme - Bajke - Drame, Hum, Zagreb, 2002.
O. Mandeljštam Razgovor o Danteu, Alfa, Zagreb, 2011.
Antologija ruskog slobodnog stiha Iznad svojega korijenja, Studio moderna, Zagreb, 2019.

Lektor je i urednik više izdanja. Priredio je više knjiga i zbornika. Piše kritičke osvrte i recenzije u književnim časopisima, kao i tekstove iz područja knjižničarstva. Dugogodišnji je voditelj nekoliko literarnih natječaja za učenike osnovnih škola Grada Zagreba i Zagrebačke županije i urednik zbornika s radovima sudionika natječaja. Osnivač je i već preko dvadeset godina voditelj tribine Kulturni četvrtak u Sesvetama, kao i programa poput Sesvetski pjesnički maraton, Stihotron itd. Član je Društva hrvatskih književnika, DHK HB, Matice hrvatske i Slavenske akademije književnosti i umjetnosti. Godine 1998. izabran je za prevoditelja godine u tjedniku „Hrvatsko slovo“. Godine 2015. dobitnik je Nagrade „Tin Ujević“ za knjigu Koncepcija vrta.