U vremenskom pomaku: Otorinolaringološka klinika Medicinskog fakulteta u Zagrebu od analognog do digitalnog doba

Izložba 15.11.2023. - 15.12.2023. Knjižnica Božidara Adžije Silvija Brkić Midžić, prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić, prof. dr. sc. Drago Prgomet
U Slobodnom pristupu Knjižnice Božidara Adžije postavljena je izložba "U VREMENSKOM POMAKU: Otorinolaringološka klinika Medicinskog fakulteta u Zagrebu od analognog do digitalnog doba". 
Izložba je prvi put bila postavljena publici u povodu 100. obljetnice ORL klinike u Dvorani Hugo Botteri Kliničkoga bolničkog centra Zagreb, 27. 9. - 31. 12. 2021., a organizirana je u suradnji Hrvatskog muzeja medicine i farmacije HAZU, Odsjeka za povijest medicinskih znanosti Zavoda za povijest i filozofiju znanosti HAZU i Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata KBC-a Zagreb i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Otorinolaringološka klinika u Zagrebu započela je s radom 26. rujna 1921. godine. Za njenog predstojnika imenovan je Dragutin Mašek (1866. - 1956.) koji je prilikom svečanog otvorenja Klinike, 22. listopada 1921., održao predavanje pod naslovom Opseg i važnost otorinolaringologije. Bilo je to prvo predavanje iz kliničke medicine za studente na novoosnovanom Medicinskom fakultetu.

Stoljetna historiografija Klinike za bolesti uha, nosa, grla i kirurgiju glave i vrata Medicinskog fakulteta u Zagrebu ugradila se postupno u referentni dio nacionalne medicinske priče. Riječ je o jednoj od rijetkih medicinskih ustanova koje su uspjele sačuvati i impresivnu materijalnu baštinu. Jedan dio te baštine danas se čuva u Hrvatskom muzeju medicine i farmacije HAZU, dok se drugi dio nalazi u navedenoj Klinici KBC-a Zagreb. Izložba prikazuje dio te baštine - raritetnu zbirku fotografija koncipiranu poput vremeplova - kontrastirajući prošlost i sadašnjost fotografijama iz različitih razdoblja.

S ciljem približavanja historiografije i razvoja ORL klinike izložba tematizira povijesne cjeline suprotstavljanjem fotografija zgrada i bolničkih radilišta različitih povijesnih razdoblja gradeći tako priču o vremenu i prostoru koji se mijenjao. Fotografijama se bilježe lokacije na kojima se Klinika nalazila od osnutka 1921. godine do danas, unutarnja organizacija i pojedini aspekti njezinog razvoja te uporaba suvremenih medicinskih postupaka i tehnologija. Autentičan potpis vremena i tehnika u kojima su fotografije nastale dinamiziran je kontrastom crno-bijelih analognih fotografija iz starijih razdoblja, u izvedbenom rasponu od naručenoga profesionalnog fotoatelijera do amaterske fotografije, i digitalnih fotografija suvremenog doba u bojama. Fotografije u sačuvanim albumima prikazujuprostor Klinike u vremenskom pomaku od analognog do digitalnog doba, sažimajući vremensku dimenziju krozkomparativne segmente njezinoga razvoja.

Izložba se sastoji od uvodnog postera s kratkim tekstom i dvadeset i jednog postera s kombinacijama digitalnih reprodukcija crno-bijelih (starih) i kolor (novih) fotografija. Ukupno je predstavljeno 46 fotografija: 21 iz zbirke Hrvatskog muzeja medicine i farmacije i 25 iz arhive Klinike za bolesti uha, grla i nosa i kirurgiju glave i vrata.

Autori izložbe su Silvija Brkić Midžić, prof. dr. sc. Stella Fatović-Ferenčić i prof. dr. sc. Drago Prgomet, a vizualni identitet i likovni postav izložbe oblikovao je Ante Rašić, Studio Rašić.