Umjetnost kao društvena pobuna

Tribina 15.05.2024. | srijeda Knjižnica Božidara Adžije Početak događanja: 18 sati
„Onaj tko bi čitao pjesme Majakovskog, Éluarda, Rimbauda ili Larkina, taj je ojačao taman do osjećaja individualnosti i slobode. Nagovarao sam i uvijek ću nagovarati na čitanje, ono daje toliko dragocjen prostor za mišljenje.“
Vlado Martek
 
 
Pridružite nam se u srijedu, 15. svibnja 2024. godine u 18 sati, na tribini posvećenoj stvaralaštvu Vlade Marteka na kojoj će biti riječi o različitim oblicima knjige i osnovnim težnjama neoavangarde koja pomiče granice medija. Kako sam autor kaže: „Knjige mogu biti svakakve, a začetak pojave autorskih/umjetničkih knjiga kao novo oformljenog medija započinje 1972. godine.“ U te godine ide i Martekov ulazak u Novu umjetničku praksu, kao složeni fenomen u našoj sredini.
 
Vlado Martek (Zagreb, 1951.) autor je brojnih umjetničkih knjiga i samizdata, izlagao je na brojnim velikim izložbama poput: Nova umjetnička praksa 1966-1978. (GSU, 1978.) i Zeichen im Fluss (Beč, 1990.), a stručnjaci ga smatraju jednim od najvažnijih predstavnika postkonceptualne umjetnosti. Dobitnik je Nagrade Grada Zagreba 2024. godine.
 
Martekov rad zasnovan je na vizualiziranju poezije, odnosno parolama, pisanoj ili čitanoj riječi, promicanju umjetnika, književnika i filozofa poput Maljeviča, Spinoze i Kafke, a svoje stvaralaštvo formira kao ručno izrađene dijagrame, crteže, asemblaže, agitacije, postere, ali i performanse.
Kao univerzalan teoretičar, kreator i kritičar, Vlado Martek objedinjuje sve sfere ljudskog djelovanja. Progovara o politici, uspoređuje nekadašnja vremena sa sadašnjim, simultano fizički svijet podređuje i nadređuje svijetu simbola, a istovremeno se stalno fokusira i vraća poeziji. Kroz svoje likovne radove Martek oživljava poeziju, nameće nam pjesnička pitanja i introspekciju, a također kroz poeziju stvara likovna djela oslikavajući pjesme i uklapajući materijale potrebne za nastanak pjesme u same knjige, odnosno samizdate.  

Na tribini će govoriti sam autor, a razgovor će voditi knjižničarka Ivana Sabljak.