Valerija Jelčić i gosti: Maska

Izložba 01.02.2023. - 28.02.2023. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Odjel za odrasle Valerija Jelčić
Dobar karakter vrijedi više nego najljepše lice. 
(Vijetnamska narodna uzrečica)

Izložba slika Valerije Jelčić nastalih u likovnim radionicama u razdoblju od 1999. do 2012. godine kada je autorica radila u Udruzi za promicanje inkluzije (UPI). U tom su periodu nastali i keramičarski radovi njezinih gostiju koji se također prezentiraju na izložbi.

Zavirite u izlog knjižnice!

O IZLOŽBI

Ovoga puta pred nama se nalaze slike maski nastale u likovnim radionicama u razdoblju od 1999. do 2012. godine kada Valerija Jelčić radi u Udruzi za promicanje inkluzije (UPI). Iz toga perioda dolaze nam i keramičarski radovi njezinih gostiju koji se također prezentiraju na ovoj izložbi. Najčešće upotrebljava akrilnu boju na platnu, iako povremeno kao podlogu koristi šperploču, karton ili papir za akril. U njezinim slikama dominira boja. Ona prati verističku formu motiva, ali ima i svoju specifičnu živost. Boja je nanesena u lazurnim, često širokim potezima kista. Najčešće se polja boja pretapaju jedna u drugu jer nisu odvojena crtom, ali ti nijansirani prijelazi između polja potenciraju jedan drugoga stvarajući skladnu dinamiku. Vrlo često koristi komplementarni odnos žuto-plavih polja koja se međusobno stapaju i uravnotežuju.

Kada odvaja polja, opet ne koristi crtu nego kubističkim, ravnim rezom postavlja polja jedno do drugoga pa onda koristi i svijetlo-tamne kontraste ili crveno-zelene komplementarne odnose. Bez obzira koji odnos među bojama koristi, očito je da joj je stalna tenzija ravnoteža među likovnim elementima. Crtu koristi rijetko. Ona samo sijevne u detaljima, a služi kako bi istaknula važni karakterni detalj lika koji prikazuje. Svaka maska ima svoj osebujan karakter i svoju specifičnu prepoznatljivost. Kompozicija motiva u pravilu je centralna. Kako bi izbjegla ukočenost i statičnost motiva, Valerija dinamičnim međuodnosom između polja boja stvara izrazito pokretljiv i uravnotežen ritam cijeloga prikaza. Povremeno inspiraciju pronalazi u slikama najpoznatijih svjetskih slikara kao što su Munch, Van Gogh, Picasso itd. Autorici su to samo predlošci koje realizira na svoj i drugačiji, inovativan način.

Bez obzira na to što joj je motiv maske drugačiji od ostalih dotadašnjih faza, Valerija Jelčić ostala je svoja, razigrana, stilski prepoznatljiva i konstantna.
Ivica Krakić, prof.


O AUTORICI

Valerija Jelčić
slika od 2012. godine. Slikarstvo je učila i usavršavala u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb, Prosvjeti te kod Dijane Sokolić. Imala je cijeli niz skupnih izložbi kao članica Likovnog kruga „Štrk – Popovača“, te „Ama Arte“.

Dosad je imala i šest samostalnih izložbi u Hrvatskoj i Sloveniji.

Radovi kojima nam se predstavlja nastali su u periodu 2021./2022. godine.

Veličina slika na platnu je standardizirana (60 x 80), a predstavlja se uljnom i akrilnom tehnikom te drugim kombiniranim tehnikama.