Virusi - od molekule do pandemije

Tribina 14.12.2016. | srijeda Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola
Antonio Šiber: Geometry of a virus
Osma tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove posvećena je virusima. Tribina je održana u srijedu, 14. prosinca 2016. u 19 sati u Galeriji Kupola Gradske knjižnice.

Virusi su sustavi u središtu vrlo različitih interesa. Njima se kao uzrocima bolesti ljudi i životinja bave liječnici, epidemiolozi i veterinari, a njihov potencijalno poguban, a ponekad i pozitivan utjecaj na biljni svijet dovodi ih u polje interesa agronoma i šumara. Kako su virusi sustavi koji mogu brzo evoluirati, njima se bave i biolozi vrlo različitih usmjerenja, a njihova jednostavnost, tj. činjenica da su najjednostavniji od njih sačinjeni samo od proteinskog omotača i DNA ili RNA molekule čini ih zanimljivim i fizičarima koji u njima vide moguću poveznicu između neživog i živog svijeta. U tribini će se pokušati približiti barem dio od te silne raznovrsnosti pristupa virusima.

Urednik i voditelj tribine:
Dr. sc. Antonio Šiber je fizičar na Institutu za fiziku u Zagrebu. Istražuje viruse kao sustave na granici živog i neživog te pokušava odrediti virusne mehanizme i procese koji bi se mogli koristiti i u dizajnu i proizvodnji samosastavljajućih sintetskih nanometarskih sustava.

Sudionici tribine:
Prof. dr. Mirna Ćurković Perica je biologinja na PMF-a u Zagrebu. Voditeljica je nekoliko istraživačkih projekata koji se bave virusnom biokontrolom gljivice koja uzrokuje bolest kestena. Članica je Državnog odbora za procjenu rizika od uvođenja GMO-a u okoliš.

Prim. dr. sc. Bernard Kaić je epidemiolog na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti. Bavi se sprečavanjem i istraživanjem zaraznih bolesti, uključujući tu i bolest zapadnog Nila, virusni hepatitis, dječju paralizu i mnoge druge. Između ostalog govorit će o uvijek aktualnim virusima gripe.


Prijedlozi za čitanje:
Predavanje održano u Zajednici tehničke kulture u Puli, 22. travnja 2013. godine. Predavanje je otvorilo pulski Festival znanosti.
Više informacija na: http://www.antoniosiber.org/virusi_st...

Pogledajte video: