Više (od) mosta - Tribina Tromostovlje

Tribina 16.04.2024. | utorak Gradska knjižnica Početak događanja: 19 sati Galerija Kupola, 3. kat
Zona Tromostovlje svojevrsni je zagrebački paradoks. S jedne strane jedna od najvažnijih povijesnih točaka izlaska grada na Savu, a danas i najfrekventnija lokacija na zagrebačkim riječnim obalama uopće, a s druge strane prostor je to koji nikad nije smisleno i sustavno uređen. Samo prema procjenama ZET-a, frekvencija putnika na okretištu Savski most kreće se od 20 do 25 tisuća dnevno što ga čini jednim od ključnih zagrebačkih terminala. No, umjesto plana, tu su lokaciju i njenu zonu odredile potrebe, a oblikovala improvizacija. Takva je praksa nastavljena i nakon recentne, u mnogočemu kontroverzne, obnove Savskog mosta.
Na tribini koja stavlja u fokus mjesto čija je „ljepota u mogućnostima“, govorit će se o tome je li upravo to pravo mjesto za prvi zagrebački trg na obali, zašto npr. na mjestu koje ima stoljetni kontinuitet veslačkih sportova nema nijednog uređenog pristupa rijeci, da li je za novi prometni terminal bolja sjeverna ili južna obala, koje su perspektive povratka kupališta na Savu, kako su izgledali prijedlozi uređenja kroz desetljeća maštanja o zoni i zašto na jedinom zagrebačkom pješačkom mostu najmanju površinu imaju pješaci? (S.Š.)

Gosti: Igor Ekštajn, Zoran Hebar, David Kabalin
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga


Dr. sc. Igor Ekštajn predaje povijest krajobraza na Sveučilištu Northeastern u Bostonu, SAD. Doktorirao je u polju arhitekture, krajobrazne arhitekture i urbanizma na Sveučilištu Harvard, gdje je i istraživač pri Davisovom centru za ruske i euroazijske studije.

Zoran Hebar je arhitekt i urbanist. Radio je u Urbanističkom zavodu grada Zagreba kao autor i voditelj niz urbanističkih planova i idejnih rješenja za područje Zagreba i drugdje. Autor je knjige ''Revitalizacija prostora uz rijeku Savu u Zagrebu s osvrtom na uređenje toka u cjelini''.  Zajedno s Nadom Šilović, 1985. godine u sklopu sekcije „Prijedlog“ Zagrebačkog salona, izradio je prijedlog za uređenja prostora okretišta kod Savskog mosta.

Mr. sc. David Kabalin magistrirao je zaštitu spomenika i lokaliteta pri Međunarodnom centru za konzervaciju Raymond Lemaire u Leuvenu, Belgija. Radi kao samostalni arhitekt i asistent - istraživač na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.  Autor je dvije privremene intervencije u zoni Tromostovlje.    
Tribina se održava u sklop projekta „Više (od) mosta“ čiji je autor Saša Šimpraga, a koji tematizira Savski most i njegovu zonu te mogućnosti sadržajne nadogradnje jedinog zagrebačkog pješačkog mosta. U okviru projekta održat će se i privremena umjetnička intervencija na plohi Savskog mosta koju će izvesti umjetnica Cicko, kao podloga  za incijativu platforme 1postozagrad da se ploha mosta reorganizira u korist pješaka te postave klupe i zelenilo.
Kao dio kampanje za „popravak“ mosta, na tribini će biti najavljen i natječaj za crtež na temu Savskog mosta i to u kategoriji za djecu. 

Više (od) mosta projekt je Goethe-Instituta Kroatien, a podržan je i od Grada Zagreba / Vijeća gradske četvrti Novi Zagreb - zapad. Partneri su Knjižnice grada Zagreba/ Gradska knjižnica, Knjižnica Savski gaj, Knjižnica Jelkovec i 1POSTOZAGRAD.