Voda - prirodna i kulturna baština u turizmu

Izložba 16.03.2022. - 15.04.2022. Knjižnica Božidara Adžije Milkica Ursa
U povodu Svjetskog dana voda 22. ožujka koji se obilježava od 1992. godine na inicijativu Konferencije Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) u Rio De Janeiru, Knjižnica Božidara Adžije postavlja trodijelnu izložbu u suradnji sa studentima i profesoricom dr. sc. Romanom Lekić, s Visoke škole za komunikacijski menadžment Edward Bernays u sklopu diplomskog studija Upravljanje doživljajem u turizmu, te s Elvisom Bilalićem, autorom dokumentarnog filma Putevi vode. Film približava ruralne sredine i život uz 29 rijeka, 17 jezera, dva geomorfološka područja kroz posebnosti 42 grada i općine u Republici Hrvatskoj kao idilična mjesta vodenog i gastro turizma. Knjižni izlog tematski prati vodno bogatstvo i vodu kao inspiraciju mnogih znanstvenih i umjetničkih djela, a prezentacija studenata i predavanje njihove profesorice o meandriranju vode pokazuje vodno bogatstvo i značenje vode kao dara prirode koji je nužan za opstanak ne samo čovjeka, već i biljnog i životinjskog svijeta na Zemlji.
Izložba skreće pozornost korisnika i šire zajednice na važnost upravljanja voda i održavanje vodnih resursa te da je voda „javno dobro i ljudsko pravo“ u svom vječnom kružnom putovanju.
Republika Hrvatska još nije Ustavom zaštitila pravo građana na pitku vodu, poput primjerice Republike Slovenije, iako je po podacima Eurostata prva zemlja u EU po zalihama pitke vode.
Kako regulirati pravo na ovaj najvažniji prirodni resurs? Stvaranjem nove civilizacije uz „mrtve“ vode, legislativno, mitom, legendom, božanstvom vode, vodenim vilama - otvoreno je pitanje jer onečišćene vode vape za rješenjem, a čovjek  današnjice bira hoće li mu voda postati gorka ili lijek za dušu. Poruka vode kao filmskog pripovjedača je sveobuhvatan pogled na našu  prirodnu i kulturnu baštinu kroz otvoreno srce, otvoren um i otvorenu volju putem turističkih ponuda.
Temu o vječnoj vodi kao izvoru života možete proširiti posudbom knjiga iz našeg fonda https://bit.ly/3q7iyBo.