Vučedolac izvan okvira

Izložba 09.11.2022. - 15.12.2022. Knjižnica Božidara Adžije Darko Bilandžić

Zbog velikog interesa izložba je produžena do 15. prosinca 2022.!

U nastojanju očuvanja sjećanja na Domovinski rat i obilježavajući Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 2022. godine, u prostoru slobodnog pristupa Knjižnice Božidara Adžije postavili smo gostujuću izložbu Muzeja vučedolske kulture “Vučedolac izvan okvira“, autora Darka Bilandžića. Riječ je o deset plakata na kojima u pop art stilu s digitalnim sadržajem, 3D modelima, tekstovima,  audio i video sadržajima koje “skrivaju” plakati, posjetitelj pristupa putem aplikacije na tabletu te tako istražuje prošlost tehnologijom budućnosti.
Inovativnim proširenjem digitalne stvarnosti omogućen je novi doživljaj arheoloških predmeta i drugih eksponata Muzeja među kojima se nalaze lubanja Vučedolca, vučedolska čizmica i terina, odjeća starih Vučedolaca kao i tetovaže kojima su se oslikavali prije 5000 godina.
Ovo je iskorak u prezentaciji kulturne baštine jer na suvremen način približava arheologiju mlađoj generaciji korisnika, čime muzejska građa dodatno sudjeluje u budućnosti.
Muzej je u ovoj Europskoj godini mladih dobio dvije izuzetne nagrade: nagradu za Destinaciju održivog turizma 2022. (Destination of Sustainable Cultural Tourism) u promoviranju europske baštine mladim posjetiteljima i putnicima te priznanje Oznaka europske baštine (European Heritage Label) Europske komisije u Bruxellesu, na kandidaturu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Izložba je dosada viđena u Muzeju vučedolske kulture i Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu, a do 15. prosinca možete je pogledati u Knjižnici Božidara Adžije. Obilaskom Vukovara, mjesta posebnog pijeteta, svjedoči se ljepoti toga grada za koji su mnogi dali svoje živote, ali i ovim virtualnim razgledom eksponata svjedoči se impresivnim pričama koje krase ovaj grad na Dunavu.                                                                                                                                                    
Milkica Ursa