Zagreb i Zagrepčani 2021. – izložba fotografija članova Fotokluba Zagreb

Izložba 15.07.2021. - 27.08.2021. Gradska knjižnica Galerija Kupola
Fotoklub Zagreb najstarija je neprofitna fotoamaterska organizacija u ovom dijelu Europe, osnovana davne 1892. godine. Tijekom godina djelovanja Fotoklub Zagreb oblikovao je niz sjajnih generacija fotografa te stvorio povijesna fotografska imena kao što su: Tošo Dabac, Mladen Grčević, Milan Fizi, Milan i Slavka Pavić, Marija Braut... Godišnje organizira 20-ak izložbi fotografija, 30-ak stručnih fotografskih predavanja, niz tečajeva fotografije,fotoradionice, fotoizlete i fotoputovanja.
 
Na izložbi u Galeriji Kupola predstavljen je izbor fotografija s izložbe Zagreb i Zagrepčani 2021., održane od 1. do 25. lipnja 2021. u Galeriji Fotokluba Zagreb.
 
S obzirom da je 2020. bila godina u kojoj su Zagrepčani proživljavali teške trenutke, a grad pretrpio velika oštećenja, bilo je za očekivati da će na natječaj pristići veliki broj fotografija koje dokumentiraju stanje nakon potresa. Na sreću, to se nije dogodilo jer na pristiglim fotografijama prevladavaju klasični ulični prizori puni optimizma i vedrine, sentimenta, ljubavi i poetike. Autori su svoj grad oslikali na najljepši mogući način fotografirajući baš sve, od prisnih trenutaka, prolaznika, starijih i mladih sugrađana, uličnih događanja, moderne arhitekture i spomeničke baštine do očaravajućih kutaka zagrebačke prirode.
Na natječaj je pristiglo 248 fotografija od 66 autora. Žiri u sastavu: Valerija Dujmović, Zoran Kolarić i Vladimir Šimunić nagradio je devet autora (tri nagrade i 6 pohvala), a za izložbu je odabrao 70 fotografija.
 
Željko Plašč svojom fotografijom „Kuća na uglu“ koja je po ocjenama žirija zaslužila prvu nagradu, najbolje simbolizira Zagreb kroz čitavu 2020. i prvu polovicu 2021. Najpoznatiji prizor potresom oštećenog grada, kuća na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice još uvijek stoji kao da se sve odigralo jučer, žičana ograda odvaja to jučer od danas, a danas je život koji opet teče dalje s maskama ali i optimizmom kojeg rasipa sunce.
Drugonagrađeni autor Nenad Martić fantastičnim odabirom kadra komponira tužnu priču
beskućnika i stvara mali kutak raja u kojem sanja zajedno s djevojkom s murala. „Proljetni spavači“ snažna je i upečatljiva socijalna fotografija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Fotografija „Iron monster“ Nede Rački osvojila je treću nagradu. Dokumentarni je prikaz rušenja i nestanka Domaće tvornice rublja (DTR) u Krajiškoj ulici.
 
Neda Rački, tajnica i fotografkinja Fotokluba Zagreb
(iz kataloga izložbe Zagreb i Zagrepčani 2021.)