ZKM-ovih 75: izložba plakata

Izložba 01.09.2023. - 13.10.2023. Knjižnica Božidara Adžije Ozana Iveković, Ivana Sabljak
Zagrebačko kazalište mladih i nakon svojih 75 godina postojanja uraslo je u povijest hrvatskog glumišta. U tih 75 godina prolazilo je različite umjetničke i organizacijske preinake, mijenjalo nazive i lokacije, ali je uvijek ostalo scensko središte u kojem su se okupljali mladi naraštaji i ljubitelji ove vrste scenskog izraza.

Zagrebačko kazalište mladih, odnosno Pionirsko kazalište, kako se ono u početku nazivalo, djeluje od 1948. godine i svrstava se među najstarija hrvatska kazališta ovakvog tipa.

U svom organizacijskom i umjetničkom dijelu Zagrebačko kazalište mladih bilo je i ostalo u središtu kazališnih zbivanja, nikad ne zanemarujući svoju stvaralačku i prepoznatljivu vrijednost i posebnost.

Izložba plakata u slobodnom pristupu Knjižnice Božidara Adžije organizirana je u suradnji sa Zagrebačkim kazalištem mladih. Na izložbi se može vidjeti osam plakata i to od onog za predstavu Zastave Miroslava Krleže iz 1991. do Braće Karamazovih Fjodora Mihajloviča Dostojevskog iz 2022. godine. Plakatima se želi pokazati koliko je Zagrebačko kazalište mladih suvremeno, ugledno kazalište koje ide ukorak s recentnim europskim tendencijama izvedbenih umjetnosti, prepoznato i priznato i izvan granica Republike Hrvatske.

Izložba se može razgledati do 13. listopada 2023.