Zorana Unković – Tijelo emocije: Bol

Izložba 15.12.2022. - 20.01.2023. Gradska knjižnica Galerija Kupola, 3. kat
Izložbom se predstavljaju minimalistički ilustrativni crteži i slike autorice Zorane Unković, uz autorski tekst koji pomnije objašnjava vizualne prikaze bola.

Koncept je proizašao iz serije radova Mapiranje (pod)svjesnog, koju je autorica započela još 2019. godine s namjerom potpunog emotivnog ogoljenja pred sobom samom, kao i pred publikom, kroz sinergiju crteža i slike te pisane riječi. Nakon dvije godine odlučila je pomnije se baviti pojedinim emocijama, a za nju je prva emocija bila bol.
 
Tijelo emocije: Bol početak je mog upoznavanja i sprijateljivanja s vlastitom boli. Fizičkom, psihičkom, emotivnom, boli rastanka, gubitka, smrti identiteta, samoće, samospoznaje, te procesom lutanja, koprcanja, nemira, nemoći, gubitka kontrole, krpanja rupa i rana i samoizlječenja kroz suočavanje.“ (Zorana Unković)
 
Otvorenje izložbe održat će se 15. prosinca u 19 sati.

Zorana Unković rođena je 12. studenog 1988. u Splitu. Godine 2014. magistrirala je na nastavničkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti, a 2022. upisuje dvogodišnju edukaciju za praktičarku ekspresivne art terapije po metodi dr. Avija Goren-Bara. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika te udruge Academia Moderna u Zagrebu. Izlaže na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, slika murale, djeluje kao likovna pedagoginja i slikarica te sudjeluje u likovnim kolonijama i kao članica žirija pri odabiru likovnih rješenja.