Proljetne preporuke za odrasle 2023.
Ulica Charing Cross 84 / Helene Hanff

Ako ste mislili da jednog književnika ocean može spriječiti u potrazi za rijetkim knjigama, varate se! Ulica Charing Cross 84 zbirka je pisama koja su međusobno razmjenjivali spisateljica Helene Hanff s prebivalištem u New Yorku i knjižara Marks & Co. iz Londona. Pisma odišu toplinom i nerijetko su duhovite prirode, a prema knjizi je 1987. godine snimljen istoimeni film s Anne Bancroft i Anthony Hopkins u glavnim ulogama.

Gledajte kako plešemo / Leila Slimani

Drugi dio trilogije donosi nastavak priče o obitelji Belhaj koja se odvija krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Roman obrađuje životne priče dviju generacija - priču Aminea i Mathilde koji konačno postaju ugledni u svojoj marokanskoj zajednici i onu njihove djece Aiche i Selima koji u politički nestabilnom Maroku odnosno Francuskoj pokušavaju pronaći svoj put. Autorica je u ovu trilogiju unijela elemente povijesti vlastite obitelji, a naglasak stavlja na ženske sudbine likova koji se trude pronaći svoje mjesto u zajednici u kojoj se nalaze.

Grčki mitovi / prepričala Charlotte Higgins ; s ilustracijama Chrisa Ofilija

Pripovjedana suvremenim jezikom, ova knjiga donosi mitove koji nas stoljećima oduševljavaju. Za one željne njegovanja opće kulture za vlastito zadovoljstvo ili sudjelovanje na kakvim kvizovima, ova knjiga objedinjuje mitove o Trojanskom ratu, Ateni, Tezeju i Heraklo, Tebi i ostalim poznatim grčkim junacima i događajima.

Glazba tišine / Andrea Bocelli

Pisana u trećem licu, Andrea Bocelli nam u svojoj autobiografiji donosi priču vlastitog života. Ovaj svjetski poznati tenor opisuje nam trnoviti put koji je od svog djetinjstva do odraslosti morao proći kako bi bio priznat pjevač. Ova dirljiva knjiga odiše optimizmom i inspirira njene čitatelje na ostvarenje dječačkih snova koje mogu poput Bocellija, unatoč životnim nedaćama, ostvariti.
 
Klara i Sunce / Kazuo Ishiguro

Umjetna inteligencija u zadnje je vrijeme tema kojoj se pridaje velika važnost, a zastupljena je u mnogim znanstvenim člancima, ali i romanima svjetskih književnosti. U osmom romanu Nobelovca Klara i Sunce, Klara je biće umjetne inteligencije koje u izlogu čeka ispunjenje svoje svrhe kao umjetne prijateljice nekom ljudskom biću. Kazuo Ishiguro smješta roman u visokotehnološko društvo, ali i prikazuje mnoge dodirne točke s društvom u kojem danas živimo, posebno naglašavajući osjećaj usamljenosti.