Zagrebački tiskar Antun Jandera


Link na najavu izložbe: KGZ - događanja 
Snimka izložbe (Youtbue link): https://www.youtube.com/watch?v=vHt9rImIK1o
Svečano otvorenje izložbe (Youtbue link): https://www.youtube.com/watch?v=1NWTjzXRlps


Stručni članak Zagrebački tiskar Antun Jandera (Novi uvez / ZKD): https://hrcak.srce.hr/272885


Gradska knjižnica u Zagrebu u suradnji s Hrvatsko-češkim društvom organizira izložbu Zagrebački tiskar Antun Jandera: izložba u povodu 250 godina od izdavanja prvih hrvatskih novina, od 16. studenog do 4. prosinca 2021. 
Čeh Antun Jandera je 1771. u Zagrebu izdavao novine na latinskom jeziku Ephemerides Zagrabienses, čime počinje i povijest hrvatskog novinstva, no od 50 brojeva nije sačuvan nijedan primjerak. 

Na izložbi će biti izložene knjige iz fonda Gradske knjižnice koje je Jandera tiskao tijekom svog djelovanja u Zagrebu od 1766. do 1772., kao što su De regnis Dalmatiae, Croatiae, Sclavoniae notitiae praeliminares i povijest stolne crkve zagrebačke – Historiarum cathedralis ecclesiae Zagrabiensis Adama Baltazara Krečelića. Bit će izloženi i oglasi iz kojih doznajemo da je 1771. izdavao novine, kao i preslike dokumenata o njegovu rođenju i smrti, dokazi o njegovu djelovanju u Pragu i preslika njegova pisma poslanog Hrvatskom kraljevskom vijeću u Varaždinu 1772. Zapis iz matične knjige u češkom gradu Příbramu bit će izložen prvi put, a iz njega doznajemo točan datum Janderina rođenja, čime se ispravlja netočan podatak u dosadašnjoj literaturi da je Jandera rođen 1728. 

Autori izložbe su Sara Džapo, Davor Ferković i Marijan Lipovac.