Kroz knjižnicu do mature

POKRENI Kviz za (buduće) maturante

Dragi sudionici, hvala svima na sudjelovanju u našem kvizu. Čast nam je proglasiti pobjednike prošlomjesečnog kviza, dostupnog za rješavanje u travnju. Od mogućih 260 bodova s osvojenih 210 boda, pobjednik kviza je natjecatelj/ica pod nadimkom Sevin. Čestitamo pobjedniku!Kviz za (buduće) maturante kreće s novom sezonom koja će se do kraja 2021. godine nastaviti odvijati online. Kvizovi će biti dostupni svaki mjesec u vremenskom periodu u trajanju od mjesec dana. Za razliku od prethodnih kvizova, u ovoj sezoni tražimo sudionika koji će u najkraćem roku sa što više točnih odgovora riješiti kviz. Pobjednika/pobjednicu objaviti ćemo na kraju mjeseca na stranici projekta Kroz knjižnicu do mature. Kvizovi su namijenjeni svim srednjoškolcima koji žele provjeriti svoje znanje hrvatskog jezika, hrvatske i svjetske književnosti te opće kulture.


Projekt Kroz knjižnicu do mature održava se od 2013. godine u Knjižnicama grada Zagreba – Gradskoj knjižnici i namijenjen je srednjoškolcima, u prvom redu maturantima, s ciljem pomoći pri savladavanju školskog gradiva, popularizacije učenja i čitanja te ukazivanja na šira kulturna zbivanja.
Središnji dio projekta je Kviz za (buduće) maturante s pitanjima iz hrvatskog jezika i književnosti te opće kulture, koji se trenutno, zbog epidemioloških mjera uvedenih na temelju odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske u cilju sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19, održava online svaki mjesec tijekom školske godine u trajanju od mjesec dana. U projektu sudjeluju učenici srednjih škola koji borave u učeničkim domovima Grada Zagreba, kao i učenici pojedinih srednjih škola, a dobrodošli su svi zainteresirani srednjoškolci.
Osim kviza, koji je glavna aktivnost, projekt uključuje i mnoge druge programe kao što su radionice pisanja eseja, promoviranje kulturnih sadržaja i organiziranje zajedničkih druženja prema potrebama i željama korisnika (Književna šetnja Zagrebom, upoznavanje s knjižnicom i kratka edukacija iz informacijske pismenosti, obrada lektire kroz likovni predložak, upoznavanje s fakultetima prilikom posjeta fakultetskim knjižnicama).
 
Koordinatorica projekta je Martina Uroda, a u provedbi sudjeluje i Marija Mušterić.
 
Za dodatne informacije možete se obratiti na e-adresu krozknjiznicudomature@kgz.hr ili
broj 01/4694-327.

Brošura o informacijskoj pismenosti