Knjižnica Jelkovec

Odjeli i usluge
Knjižnica Jelkovec otvorila je AVM odjel istovremeno s otvaranjem i same knjižnice, u prosincu 2012. godine. Raspolaže s 1900 jedinica audiovizualne i elektroničke građe, a građa je raspoređena po odjelima.

Najveći dio predstavljaju jedinice vizualne (DVD video), nešto manji broj čine jedinice zvučne građe (CD audio), te nekoliko jedinica elektroničke građe. Također se u knjižnom fondu nalaze i 3 notna zapisa. 

Uvjeti posudbe su određeni Pravilnikom KGZ-a što znači da je moguće posuditi do sedam naslova audiovizualne građe na rok od deset dana (od 15. lipnja do 15 kolovoza građa se zadužuje na 21 dan).

Građa se može pretraživati putem Kataloga KGZ-a (nakon upisivanja željenog autora ili naslova pritisnite "traži" te u lijevoj faseti "građa" odaberite vrstu građe (zvučna, notna, vizualna ili elektronička građa). Nakon prikaza željenog rezultata pritiskom na "za posudbu" možete vidjeti u kojim se knjižnicama KGZ-a nalazi traženi naslov te njegov status posudbe.

Za više informacija o glazbenim odjelima Knjižnica grada Zagreba pogledajte na linku.


 
 

 
 
 
 

 
Odjel za djecu i mladež Knjižnice Jelkovec nalazi se na prvom katu, a pristup je moguć stepeništem i dizalom. Prostor je organiziran u četiri grupe: čitaonica, knjige za posudbu u slobodnom pristupu, multimedijalna grupa s računalima, PlayStationom i AV građom te velika igraonica koja je na raspolaganju korisnicima u radno vrijeme knjižnice. Djeca do 14 godina mogu posuđivati knjige, AV građu, koristiti računala i pristup internetu, igrati se na PlayStation­u i u igraonici, sudjelovati u brojnim aktivnostima i tražiti pomoć dječjih informatora kod pisanja radova, referata ili odabira literature za školske zadatke. Ukoliko tražena knjiga nije u knjižnici, moguće ju je rezervirati.
Popis i opis aktivnosti koje za vas spremamo na Odjelu za djecu i mlade možete pronaći ovdje.

O knjižnici za djecu i mladež

 
 

 
Odjel za odrasle nalazi se na drugom katu zgrade i do njega možete doći dizalom ili stubištem. Na Odjelu se nalaze  Čitaonica i soba za studijski rad. Ovdje možete naći i AV građu koju svakodnevno možete razgledati i posuditi za radnog vremena, a na raspolaganju su vam i računala za korisnike.
Knjižničari informatori Odjela za odrasle pomoći će Vam pri izboru knjižne građe i u pronalaženju stručne litarature za referate, seminare i znanstvene radove. Možete samostalno pretraživati naš Online katalog KGZ-a ili zatražiti savjet knjižničara informatora. Nakon odabira, knjige se zadužuju na posudbenom pultu ili putem uređaja za samozaduživanje i samorazduživanje. Knjigu možete i rezervirati.  Rezervirana knjiga mora biti podignuta u roku tri dana, u protivnom ide dalje u posudbu. 
Popis i opis aktivnosti koje za vas spremamo na Odjelu za odrasle možete pronaći ovdje.

 

 

 ČITAONICA
 
 

 
SOBA ZA STUDIJSKI RAD
 


 
 
 
Više informacija pročitajte ovdje.
 
POVRAT I POSUDBA KNJIGA

Naš posudbeni odjel obilježit će vaš posjet Knjižnici Jelkovec. Ovdje ćete obaviti povrat i posudbu knjiga. To za vas mogu učiniti pomoćni knjižničari ili vi sami pomoću uređaja za samozaduživanje knjiga.

UPIS

Ako nam dolazite prvi puta i imate namjeru postati član Knjižnice Jelkovec, a time i član Knjižnica grada Zagreba, ovdje ćete se upisati. Članstvo u Knjižnici može se ostvariti ili obnoviti i online putem.

ČITAONICA NOVINA

Osim toga ovdje je i naša čitaonica novina. Uz predočenje predočenje članske iskaznice možete čitati Jutarnji list, Večernji list, Novi list, Globus.
Studijska čitaonica namijenjena je učenicima/studentima za učenje ili zajednički rad. Opremljena je s 2 računala za tihi rad i pristup internetu. Računala su opremljena  uredskim programskim paketom Open Office-a. Potrebno se prijaviti nekom od knjižničara informatora prilikom odlaska u čitaonicu.
Nalazi se na drugom katu (Odjel za odrasle). 

 

Besplatni bežični internet u čitaonici možete koristiti tako da na Vašem uređaju odabrate bežičnu mrežu: Hotspot KGZ.
 
Nakon odabira otvorit će se stranica na kojoj je potrebno unijeti Vaš broj članske iskaznice i osobni PIN.
 
Ako ne znate osobni PIN, možete ga zatražiti kod dežurnog informatora.
 
Za sva ostala pitanja obratite se dežurnom informatoru.

POSUDBA GRAĐE
 
Većina građe dostupna u slobodnom pristupu, što znači da traženi naslov korisnik može samostalno pronaći na policama koje su dostupne članovima. Na policama je građa raspoređena po UDK sustavu a ukoliko je korisnicima potrebna pomoć prilikom potrage za određenom jedinicom građe na raspolaganju Vam uvijek stoji dežurni informator.

Signatura je oznaka koju imaju sve knjige u Knjižnici, a po kojoj su složene na policama. Kad tražite neku knjigu prepišite signaturu iz kataloga na papirić. Primjer:

Janko Polić Kamov, Pobunjeni pjesnik

886.2-8 POLIĆ po

PIN

U bilo kojoj knjižnici grada Zagreba možete dobiti osobni PIN, te koristeći PIN i broj članske iskaznice koristiti ZaKi Book aplikaciju ili pristupati internetu u Knjižnicama grada Zagreba.
 
POSTANITE e-GRAĐANI UZ POMOĆ KNJIŽNIČARA
 
U Knjižnici Jelkovec možete besplatno pristupiti Središnjem državnom portalu korištenjem čitača elektroničke osobne iskaznice koji omogućuje prijavu u sustav s najvišom sigurnosnom razinom e-Građani te besplatno tiskati dokumente, kao i dobiti poduku o korištenju elektroničkih usluga javne uprave. 
 


RAČUNALA ZA RAD I PRISTUP INTERNETU
 
Želite se opustiti te u miru i tišini surfati webom, napisati zadaću, izraditi prezentaciju ili urediti životopis? Sve je to dostupno korisnicima Knjižnice na ukupno 5 računala na dva kata. Članovima Knjižnice dostupan je besplatan pristup internetu u trajanju od pola sata dnevno, uz mogućnost nadoplate od 0,50 eura za još pola sata.


KONZOLA PLAYSTATION 4
Na Odjelu za djecu i mlade svi korisnici Knjižnice mogu besplatno koristiti igraću konzolu Sony Playstation 4. 


ČITAONICA NOVINA I ČASOPISA
 
U čitaonici možete čitati dnevne novine (Jutarnji list, Večernji list, Sportske novosti i Novi list) i časopis (Globus) koje nabavlja naša Knjižnica. Na odjelu za odrasle Vam je na raspolaganju i Večernji list online.
Na Odjelu za djecu i mlade dostupni su časopisi Ok, Modra Lasta, National Geographic (stariji brojevi), Smib, Radost, Priroda, Putovanja, D&D.

STUDIJSKA ČITAONICA
 
Ako tražite mjesto za grupni rad u mirnom i opuštajućem okruženju možete rezervirati studijsku čitaonicu u ćete imati pristup relevantnim informacijskim izvorima.


SAMOZADUŽIVANJE I SAMORAZDUŽIVANJE
 
Upute za korištenje self check uređaja:

Zaduživanje:
1. Postavite člansku iskaznicu ispod Bar-code čitača
2. Pričekajte dok uređaj očita iskaznicu a zatim ju maknite
3. Postavite dokumente na prostor za očitavanje RFID čipova
4. Pričekajte dok uređaj ne očita sve dokumente (zelena oznaka uz identifikator dokumenta)
5. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak za neočitane dokumente (crvena oznaka)
6. Uklonite dokumente
7. Isprintajte potvrdu posudbe pritiskom na gumb "ISPIŠI POTVRDU" na ekranu
8. Provjerite jesu li svi dokumenti zaduženi (kod glazbe i multimedije s više CD-a/DVD-a u jednoj spremnici potrebno je očitati svaki CD/DVD posebno)


Razduživanje:
1. Postavite člansku iskaznicu ispod Bar-code čitača
2. Pritisnite gumb "POVRAT" na ekranu uređaja
3. Postavite dokumente na prostor za očitavanje RFID čipova
4. Pričekajte dok uređaj ne očita sve dokumente (zelena oznaka uz identifikator dokumenta)
5. Ukoliko je potrebno, ponovite postupak za neočitane dokumente (crvena oznaka)
6. Uklonite dokumente
7. Isprintajte potvrdu posudbe pritiskom na gumb "ISPIŠI POTVRDU" na ekranu
8. Provjerite jesu li svi dokumenti razduženi (kod glazbe i multimedije s više CD-a/DVD-a u jednoj spremnici potrebno je očitati svaki CD/DVD posebno)

Uređaj neće htjeti zadužiti dokumente ukoliko u knjižnicama KGZ-a imate dug, ukoliko ste prešli limit broja dokumenata, ukoliko dokumenti nisu za slobodnu posudbu ili ukoliko Vaše članstvo nije valjano. U slučaju bilo kakvog problema, molimo Vas da se obratite djelatnicima za posudbenim pultom.


MULTIMEDIJALNA DVORANA
 
Opremljena platnom i prezentacijskim projektorom služi za održavanje predavanja, tribina, koncerata te edukacijskih radionica i tečajeva. 

Više informacija i česta pitanja korisnika možete pronaći na linku.