Besplatan upis za izbjeglice iz Ukrajine

09.03.2022 Gradska knjižnica
Knjižnice grada Zagreba odlučile su izbjeglicama iz ratom zahvaćene Ukrajine omogućiti besplatan upis u knjižnicu. Odluku je donijela ravnateljica Knjižnica grada Zagreba Višnja Cej želeći na taj način pružiti potporu svim građanima Ukrajine i izraziti solidarnost u teškim trenutcima.

U sklopu Knjižnica grada Zagreba djeluje Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske čiji je centralni dio fonda knjižnice smješten u Gradskoj knjižnici, Starčevićev trg 6, a dijelovi građe iz fonda mogu se posuđivati u narodnim knjižnicama u Vinkovcima, Lipovljanima, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Petrovcima.

Zbirka sadrži knjige, časopise, novine te audiovizualnu građu, kao i referentnu zbirku. S obzirom na činjenicu da se građa nabavlja izravno u Ukrajini, Knjižnica nudi svojim čitateljima najnovije knjige popularnih suvremenih ukrajinskih autora, čije je stvaralaštvo obilježilo i oblikovalo književni izraz današnjeg vremena, referirajući se na tematiku i problematiku ove mlade države. Stoga, čitajući povijesne, kriminalističke, erotske romane i priče, ali i filozofske traktate, kao i poeziju nekih od najboljih ukrajinskih autora, priznatih i izvan granica svoje domovine, čitatelji mogu dobiti uvid u suvremenu literarnu produkciju ove zemlje.

Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske ujedno je i kulturni centar te organizira izložbe, književne i glazbene večeri. Voditeljica knjižnice Katarina Todorcev Hlača izrazila je spremnost pomoći i oko svih drugih informacije koje bi posjetiteljima Knjižnice mogle biti potrebne.

Dodatne informacije o radu Knjižnice nalaze se na stranici Središnje knjižnice Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske.
 
Izvod iz Pravila KGZ na ukrajinskom.