Novo u Digitaliziranoj zagrebačkoj baštini

06.11.2014 Gradska knjižnica
Knjižnice grada Zagreba digitalizirale su i objavile časopise Hrvatski sokol iz 1870. (urednik Dimitrija Demetar) i Vijenac iz 1909. (urednik Rudolf Horvat) te prve hrvatske informativne novine Hrvatski svjetozor, koje su izlazile od 1877. do 1878. (urednik Milan Grlović).
 
Časopis Hrvatski sokol, čiji je urednik i pokretač bio Dimitrija Demeter, hrvatski književnik, prevoditelj i publicist, bio je namijenjen najširem krugu čitatelja, donosio je književne tekstove, pripovijetke, pjesme, basne, humoreske i zagonetke, zatim crtice iz povijesti i zemljopisa, biografije i poučne članke. U stalnoj rubrici Listak donosio je vijesti iz književnosti i umjetnosti.
Časopis Vijenac jedan je od nekoliko časopisa sličnog naslova koji su nastavili tradiciju vodećeg hrvatskog književnog časopisa Vienac (Matica ilirska, 1869-1903). Pokretač i urednik bio je povjesničar Rudolf Horvat, a časopis je izlazio polutjedno od 3. studenoga do 24. prosinca 1909. godine.
List Hrvatski svjetozor nastojao je čitatelje obavijestiti o aktualnim, ali i prošlim događajima iz kulturnog i društvenog života Hrvatske, o znanstvenim dostignućima i zanimljivostima iz svijeta znanosti te zabaviti čitatelje i proširiti im vidike. Raznovrsne teme i vijesti izmjenjivale su se iz broja u broj u rubrici Kulturno povijesne vijesti, a Listak je donosio prijevode djela stranih književnosti u nastavcima. Najviše prostora list je posvećivao glazbi i kazalištu.