Sanja Pilić i Što ako? Ane Salopek – hrvatski kandidati za Andersenovu nagradu i projekt Silent Books. Final Destination Lampedusa

23.06.2022 Gradska knjižnica
Hrvatski centar za dječju knjigu kao Hrvatska sekcija IBBY-ja (The International Board on Books for Young People) kandidira hrvatske autore i knjige za IBBY-jeve nagrade, priznanja i projekte. Programsko i savjetodavno tijelo Hrvatskog centra za dječju knjigu je Nacionalni odbor za dječju knjigu koji je na sastanku, 15. lipnja 2022. godine, odlučivao o kandidatima za Nagradu Hans Christian Andersen 2024. i nominaciji za IBBY-je projekt Silent Books. Final Destination Lampedusa 2023. Na sastanku je odlučeno da će hrvatska kandidatkinja za najveću svjetsku nagradu za književnost za djecu i mlade, Nagradu Hans Christian Andersen 2024., biti istaknuta hrvatska književnica Sanje Pilić koja je objavila je preko 60 djela prvenstveno za djecu, ali i odrasle, od kojih su mnoga objavljena u velikim nakladama i više izdanja, a neka su i prevedena na druge jezike. Po njenim djelima za djecu i mlade nastale su kazališne predstave, a dobitnica je i brojnih nagrada i priznanja.
Za IBBY-jev projekt Silent Books. Final Destination Lampedusa nominirat će se knjiga Što ako? hrvatske autorice Ane Salopek u izdanju nakladničke kuće Knjiga u centru. U knjizi autorica putem ilustracija priča ekološku priču o nužnom očuvanju prirode. Međunarodni projekt IBBY-ja Silent Books. Final Destination Lampedusa okuplja najbolje slikovnice bez teksta iz cijelog svijeta. Primjerci slikovnica uključenih u projekt putuju svijetom na izložbama, dio su specijalne zbirke za dokumentaciju i istraživanje u Palazzo degli Esposizioni u Rimu, a jedan primjerak ostaje u dječjoj knjižnici u Lampedusi koja je otvorena kao važan znak dobrodošlice svih koji dolaze na otok, napose djece izbjeglica koji kroz tu najjužniju točku kreću u bolji život.