Ukoričena bogata povijest Gradske knjižnice

11.01.2022 Gradska knjižnica
„Gradska knjižnica u Zagrebu - ususret novom vremenu“ bogato je ilustrirana monografija kojom se po prvi puta cjelovito prikazuje povijest Gradske knjižnice u Zagrebu, a seže još u daleku povijest od 1907. godine. Knjižnice grada Zagreba izdale su ovo izdanje kao nastavak nakladničkog niza kojim se nastoji istaknuti važnost izgradnje nove zgrade Gradske knjižnice, a namijenjeno je ne samo stručnoj, već i široj javnosti.
 
Knjigu čine dvije cjeline: povijesni dio te dio koji progovara o djelatnostima Gradske knjižnice danas, posebice o širini njezina djelovanja.
Povijesni dio monografije napisao je Željko Vegh, dugogodišnji voditelj zbirke Rara, na osnovu istraživanja mnogobrojnih izvora, posebice Arhive Gradske knjižnice. Povijest Gradske knjižnice u mnogome je isprepletena s poviješću Knjižnica grada Zagreba. Imajući u vidu da je Gradska knjižnica od samog početka bila središnja i matična za cijelu mrežu Knjižnica grada Zagreba posebno poglavlje se odnosi na Matičnu i razvojnu službu i Zbirku BDI. U Gradskoj knjižnici je smještena Središnja knjižnica Rusina i Ukrajinaca Republike Hrvatske te Hrvatski centar za dječju knjigu koji su predstavljeni u posebnim poglavljima. Također, Gradsku knjižnicu željelo se predstaviti u današnjem vremenu. Stoga su u drugom dijelu knjige, u zajedničkom poglavlju okupljeni svi odjeli Gradske knjižnice. Tekstove su napisali koordinatori odjela. U posebnim poglavljima predstavljene su zavičajna zbirka Zagrabiensia i Zbirka rijetkih knjiga i rukopisa - Rara, te na kraju Digitalizirana zagrebačka baština, dugogodišnji projekt digitalizacije najvrijednije građe koji je započeo 2007. godine. Fotografije objavljene u monografiji su iz Arhive Gradske knjižnice u Zagrebu, a ostali likovni materijali su preslike objavljene u okviru Digitalnih zbirki Knjižnica grada Zagreba.
 
Monografiju se može naručiti narudžbenicom. Ispunjenu narudžbenicu pošaljite putem elektroničke pošte ili na broj faksa 01 4694 357.