Novi naslovi - ožujak

   1.
    Bedford, David, 1969-
         Sjeverni medo i plivanje u moru / David Bedford, Karen Sapp ; [prevela Valentina Barić]. - Zagreb : Znanje, 2015. - [24] str. ; 26 cm. - (Velika zbirka priča : deset slikovnica - deset priča)
Sjeverni medo Alfi još nije svladao vještinu plivanja izvan malog bazena, ali novi prijatelji će ga ohrabriti i potaknuti da zapliva u moru. Ilustrirana slikovnica za najmlađe na kraju priče sadrži dodatak s uputama za obradu priče i razgovor s djecom, namijenjen roditeljima i odgajateljima.   
    2.
    Bedford, David, 1969-
         Zečić i hu hu / David Bedford, Daniel Howarth ; [prevela Valentina Barić]. - Zagreb : Znanje, 2015. - [24] str. ; 26 cm. - (Velika zbirka priča : deset slikovnica - deset priča)
 Malenom zečiću smeta buka koju proizvode njegova braća i sestre, a nekih se zvukova i jako boji. No, jednoga dana neobičan zvuk će pobuditi njegovu znatiželju i zečić će pokazati svoju hrabrost. Ilustrirana slikovnica za najmlađe na kraju priče sadrži dodatak s uputama za obradu priče i razgovor s djecom, namijenjen roditeljima i odgajateljima.   
    3.
    Benjamin, A. H., 1950-
         Kokoši ne kukuriču! / A. H. Benjamin, Rebecca Elliott ; [prevela Valentina Barić]. - Zagreb : Znanje, 2015. - [24] str. ; 26 cm. - (Velika zbirka priča : deset slikovnica - deset priča)
Pijetla je zaboljelo grlo pa se zabrinuo tko će ujutro probuditi stanovnike farme. Mudra koka je ponudila pomoć pijetlu i pronašla neobično rješenje problema. Ilustrirana slikovnica za najmlađe na kraju priče sadrži dodatak s uputama za obradu priče i razgovor s djecom, namijenjen roditeljima i odgajateljima.   
    4.
    Brenifier, Oscar, 1954-
         Ljubav i prijateljstvo / Oscar Brenifier, Jacques Despres ; s francuskog prevela Vanda Mikšić. - Zagreb : Meandarmedia, 2015. - [30] str. : ilustr. ; 23 cm
Slikovnica za djecu starije vrtićke dobi koja opisuje različite, čak oprečne stavove o ljubavi. Jedni vjeruju da ljubav nije baš za svakoga jer djeca su premalena, a roditelji preveliki da bi bili zaljubljeni. Drugi smatraju da zbog ljubavi gubimo glavu, da zbog nje ne možemo živjeti i da je bolje biti sam. Jedni obožavaju nekog junaka ili zvijezdu, žele ih oponašati te sanjaju da će jednoga dana i sami to postati. Drugi vjeruju da junaci i zvijezde nisu stvarnost i da treba biti svoj, a ne kopirati druge. Jedni misle da se više od svega na svijetu mogu voljeti ideje dok drugi smatraju da se voljeti mogu samo ljudska bića... Što ti misliš?
    5.
    De la Bedoyere, Camilla
         Noćna bića / Camilla de la Bédoyere ; [prevela Dina Morić Bošnjak]. - Zagreb : Profil knjiga, 2015. - 80 str. : ilustr. ; 30 cm
Ovo je knjiga o životinjama koje su aktivne tijekom noći. Sažeti tekst praćen fotografijama sadrži informacije o njihovu staništu, karakterističnim osobinama, načinu lova, prehrani te prilagodbi na djelovanje u tami. Prikazane životinje pripadaju sisavcima (iz porodice pasa, lisica, kuna, mačaka, tobolčara, šišmiša, lemura i polumajmuna), zatim vodozemcima, kukcima, pticama i ribama. Rječnik i kazalo olakšavaju snalaženje u knjizi.
    6.
    Doyle, Malachy, 1954-
         Miki i Tilda / Malachy Doyle ; ilustrirao Jo Parry ; [prevela Valentina Barić]. - Zagreb : Znanje, 2015. - [24] str. ; 26 cm. - (Velika zbirka priča : deset slikovnica - deset priča)
Ilustrirana slikovnica o prijateljstvu između psa Mikija i mačke Tilde namijenjena je najmlađima. Zajednički suživot i sklad između dvoje prijatelja narušilo je Mikijevo sebično ponašanje. Nakon što je pojeo svoju, Miki je pojeo i Tildinu hranu što je njegovu prijateljicu jako naljutilo pa je otišla živjeti u susjednu kuću. Miki se pokajao i ispričao Tildi zbog svog ponašanja, pa su opet postali dobri prijatelji. Na kraju slikovnice nalazi se dodatak s uputama za obradu priče i razgovor s djecom, namijenjen roditeljima i odgajateljima.                                                                                 
    7.
    Howarth, Heidi
         Kako uhvatiti zvijezdu padalicu / napisala Heidi Howarth ; ilustrirao Daniel Howarth ; [prevela Valentina Barić]. - Zagreb : Znanje, 2015. - [24] str. ; 26 cm. - (Velika zbirka priča : deset slikovnica - deset priča)
Ilustrirana slikovnica o medi koji iščekuje da padne posljednja zvijezda jeseni (list) kako bi zaželio želju. Medi se u čekanju pridružuju i druge šumske životinje. Slikovnica o izmjeni godišnjih doba i  prijateljstvu namijenjena je najmlađima. Na kraju slikovnice nalazi se dodatak za roditelje i odgojitelje sa zanimljivim uputama i idejama za korištenje priče. 
    8.
    Joyce, William, 1957-
         Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea / autor William Joyce ; ilustracije William Joyce & Joe Bluhm ; [prijevod Vanda Mikšić]. - 2. izd. - Zagreb : Meandarmedia, 2015. - [49] str. : ilustr. ; 22x30 cm
Morris Lessmore volio je riječi, volio je priče i knjige, no jednoga dana zapuhao je tako strašan vjetar da je odnio sve što je gospodin Lessmore poznavao, uključujući i riječi iz njegove knjige. Ali snaga priče spasit će stvar i sve će doletjeti na svoje mjesto pa čarolija ponovno može započeti otvaranjem stranica neke nove knjige. Ova fantastična priča, temeljena na autorovu osobnom iskustvu, inspirirala je i i Oscarom nagrađeni kratki film.
    9.
    Klarić, Ana Marija, 1992-
         Brojkozemska / tekst Ana Marija Klarić ; [ilustracije Fani Azinović ... et al.]. - Zagreb : Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, [2015?]. - [20] str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Maštopis)
Kratka priča u stihovima za najmlađe o čudesnoj zemlji brojeva i jednom kreativnom kralju - kralj Jedan se zvao. Vrlo maštovito i poetski autorica nam govori o stvaranju  i značenju brojeva i o njihovom rastu, od malog do velikog od jedinice do beskonačnosti. Duhoviti tekst nadopunjuju raznoliki i veseli crteži mnogih ruku.
    10.
    Kušec, Mladen, 1938-
         Priča o dječaku koji je uvijek kasnio / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Moja prva knjiga životnih vrijednosti)
Bio jedan dječak, nimalo poslušan i nimalo vrijedan. Za mamine riječi oba su mu uha bila posve gluha. Ni tatu nije slušao, čak mu je jednom pred nosom nepristojno vrata zatvorio. U školu je odjurio, a nije znao da je praznik bio. Tata mu je sat pouke održao i važnost discipline objasnio.
    11.
    Kušec, Mladen, 1938-
         Priča o dječaku koji je volio pomagati / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Moja prva knjiga životnih vrijednosti)
Priča o dječaku Ivanu koji je dobar, uporan i vrijedan. Pomaže tati, prijateljici i mami jer sreća njihova i njega čini sretnim.
    12.
    Kušec, Mladen, 1938-
         Priča o istini i razbijenoj figurici / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Moja prva knjiga životnih vrijednosti)
Priča o nestašnom dječaku Josipu koji je znao praviti nepodopštine, ali je uvijek govorio istinu bez obzira što bi se dogodilo. Čak je stajao na strani istine kad mu se dogodilo nešto grozno, a to je bilo kad je razbio malu, staklenu figuricu koju je njegova majka dobila na dar. I što mislite  je li mu majka oprostila? Naravno! Cijenila je što govori istinu.
    13.
    Kušec, Mladen, 1938-
         Priča o najboljim prijateljicama / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Moja prva knjiga životnih vrijednosti)
Mia je bila odlična učenica, a Roberta odlična sportašica. Mia je pomagala Roberti da i ona postane odlična učenica, a Roberta je u najvažnijoj utrci, u kojoj bi sve za pobjedu dala, kad se Mia spotaknula i pala, stala i prijateljici pomogla. Nije joj bilo žao što na cilj prva nije došla jer pobjednik je onaj "koji zna stati i prijatelju u nevolji ruku dati."                                                 
    14.
    Kušec, Mladen, 1938-
         Priča o neurednom razredu / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Moja prva knjiga životnih vrijednosti)
Bio jedan razred neuredan jako. Učiteljica se ljutila i sama s poda smeće pobirala. A onda je Ivica pokrenuo razred, ručice su se složile i smeće očistile. I Ivančica je shvatila da nije svejedno živjeti u prljavom ili čistom pa se, kao i u školi, u kući posla prihvatila.
    15.
    Kušec, Mladen, 1938-
         Priča o psu, radu i opranom autu / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Moja prva knjiga životnih vrijednosti)
Ivica i Anica vrijedna su djeca. Baki koja teško hoda pružaju za oslonac ruku. U kući mami pomoć nude, a s tatom zajedno auto peru. Roditelji su ponosni i sretni jer: "dijete je najdraže kad roditeljima pomaže."
    16.
    Kušec, Mladen, 1938-
         Priča o sendviču za dvoje / Mladen Kušec. - Kastav : Extrade, 2015. - [16] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Moja prva knjiga životnih vrijednosti)
Ana i Jana su od prvog dana zajedno u školskoj klupi sjedile. Jednog dana vidjela je Ana da je užinu zaboravila Jana. I drugog i trećeg dana. Iza zaboravljene užine se krila tužna priča pa je Ana odlučila s Janom dijeliti užinu svoju. I gle, od tog dana one su postale dobre prijateljice kao nikada prije.
    17.
    Kvesić, Pero, 1950-
         Najljepša ptičja kuća na svijetu / Pero Kvesić ; [ilustrirao Niko Barun]. - Zagreb : Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2015. - [36] str. : ilustr. ; 22 cm. - (Biblioteka Mala. Klub prvih pisaca)
Kratki roman za djecu u kojem glavne uloge dijele životinje iz afričkog okoliša. Knjiga je to za velike i male o neobičnom prijateljstvu starog gnua i mlade šarene ptičice, koji su razvili sasvim lijep suživot u savani, sve dok se jednoga dana na nebu nije ukazalo jato ptica i mlada ptičica je jednostavno uzletjela za njima, a gnu je ostao tužan i sam. Mudra je to i poučna priča, oplemenjena crtežima Nike Baruna.
    18.
    Nieto Martinez, Carla, 1968-
         Priručnik za male znanstvenike / [Carla Nieto Martinez] ; [prijevod Jakov Lovrić]. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. - 144 str. : ilustr. ; 27 cm
Priručnik za male znanstvenike namijenjen djeci sadrži 83 jednostavna zabavna pokusa iz područja fizike, kemije, biologije i prirode,  izvediva uglavnom s materijalima koji se mogu naći u svakom kućanstvu. Za svaki pokus navode se cilj i potreban pribor te uvjeti izvođenja (odnose se na sigurnost, pomoć odraslih te mjesto izvođenja) a potom se korak po korak slikom i tekstom prikazuje njegovo izvođenje te daje objašnjenje rezultata. Postoji rječnik.
    19.
    Petrlik-Huseinović, Andrea, 1966-
         Ciconia Ciconia : bijela roda / Andrea Petrlik  Huseinović. - Zagreb : Dječja knjiga, 2015. - [30] str. : ilustr. ; 28 cm
Ciconia Ciconia latinski je naziv za bijelu rodu, junakinju priče u ovoj autorskoj slikovnici za koju je Andrea Petrlik Huseinović 2004. godine nagrađena Grand Prixom na Oita bijenalu ilustracija u Japanu. Priča govori o odlasku rode iz  rodnog kraja i napuštanju domovine Hrvatske zahvaćene ratom. Ciconia je bezuspješno tragala za novim, ugodnim mjestom za život te  ponovno otkrila najljepše mjesto na svijetu, svoj stari dom, selo Čigoč. Na kraju slikovnice djeca mogu pročitati zanimljive podatke o rodama, njihovom staništu i životu, selu Čigoč - prvom europskom selu roda, kao i druge zanimljivosti o Lonjskom polju - parku prirode i staništu brojnih ptičijih vrsta.                                                 
    20.
    Pilić, Sanja, 1954-
         Djed Mraz darove nosi / Sanja Pilić ; oslikao Niko Barun. - Zagreb : Mozaik knjiga, 2015. - [20] str. : ilustr. ; 25 cm
Jurica ide u prvi razred i upravo je naučio pisati, te jedva čeka da napiše pismo Djedu Mrazu, jer Božić je pred vratima. Malena sestra Zlatka, ne zna još pisati i zamoli Juricu da i za nju napiše pismo. Ali Jurici se na da baš pisati sve Zlatkine  želje, kako bi on dobio više poklona. Ali..djed Mraz sve zna, jer nekad je i on bio dijete. Prigodna priča za malene uz zimske blagdane.
    21.
    Saint-Exupery, Antoine de, 1900-1944
         Mali princ / Antoine de Saint-Exupery ; [prijevod Robert Martinov]. - Split : Verbum, 2015. - 119 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka Klasici katoličke kulture ; knj. 19)
Suvremena bajka s elementima fantastike o dječačiću iz svemira koji po prvi put dolazi na planet Zemlju u želji da nešto nauči i otkrije. Mali princ je junak, čije je kraljevstvo duha u nevidljivim granicama. Alegorijska priča govori o ljudskoj potrebi za ljubavlju, prijateljstvom i bliskošću. Mali princ je kultno književno djelo objevljeno u više od 25 milijuna primjeraka i prevedeno na šezdesetak  svjetskih jezika.
    22.
    Simić, Roman, 1972-
         Baba Jaga i div Zaborav / napisao Roman Simić Bodrožić ; narisao Manuel Šumberac. - Zagreb : Profil knjiga, 2015. - [42] str. : ilustr. ; 27 cm
Raskošna slikovnica autorskog dvojca - Roman Simić Bodrožić i Manuel Šumberac. Prva je to dječja priča cijenjenog i nagrađivanog R.S. Bodrožića o Babi Jagi - koja je poznati lik iz narodnih i mitskih priča. Uglavnom prijeti i plaši djecu, koji puta i pomaže junacima u njihovim pothvatima. U ovoj priči ona treba riješiti određene zadatke. Naime napao ju je Div Zaborav i odnio tri haljine koje predstavljaju njenu mladost, zrelost i starost. U rješavanju zadataka pomaže joj stara lutka. Priča je na više razina simbolična i svatko je može iščitati na svoj način.
    23.
    Smallman, Steve
         Poslušaj, psiću! / Steve Smallman, Gill McLean ; [prevela Valentina Barić]. - Zagreb : Znanje, 2015. - [24] str. ; 26 cm. - (Velika zbirka priča : deset slikovnica - deset priča)
Tobi je bio sretan pas sve dok njegovi gospodari nisu nabavili čupavo, slatko štene. Nakon početne zbunjenosti i pokušaja uspostavljanja pravila, Tobi će prihvatiti i zavoljeti malenog psića te će postati pravi prijatelji. Ilustrirna slikovnica za najmlađe o ljubomori sadrži i dodatak s uputama za obradu priče i razgovor s djecom, namijenjen roditeljima i odgajateljima.   
    24.
    Striko Pero farmu ima : uz melodiju Old MacDonald had a farm
         Striko Pero farmu ima : uz melodiju Old MacDonald had a farm : 6 mega zvukova / tekst priredio Filip Kozina. - Zagreb : Naša djeca, 2015. - [10] str. : ilustr ; 22x24 cm
Zvučna slikovnica za najmlađe, sadrži hrvatski prepjev pjesmice - Old MacDonald had a Farm!. Na desnoj strani slikovnice nalazi se tipka s farmerovim likom koja krije melodiju pjesmice, a ispod nje smještene su i druge tipke sa životinjskim likovima koji se glasaju.
    25.
    Swift, Jonathan, 1667-1745
         Gulliverova putovanja / Jonathan Swift ; s engleskoga preveo Iso Velikanović ; ilustrirao J. J. Grandville ; pogovor Tomislav Brlek ; metodička obrada Ana Mesić. - Zagreb : Školska knjiga, 2015. - 289 str. ; 21 cm. - (Biblioteka Moja knjiga. Metodički obrađena lektira ; sv. 96)
Knjiga sadrži prvi i drugi dio Gulliverovih putovanja od sveukupno četiri: Put u Lilliput i Putovanje u Brobdingnag, najznamenitijeg djela Jonathana Swifta. Djelo je prepuno najrazličitijih fantastičnih zgoda i nezgoda jednoga mornara, zanimljivih i neobičnih događaja koji sačinjavaju prvi sloj priče ispod kojeg se krije sjajna satira tj. ismijavanje ljudskih slabosti i mana te društvenog poretka ondašnjeg vremena. Knjiga je opremljena metodičkim instrumetarijem koji će olakšati čitanje i razumijevanje djela.                                                 
    26.
    Žiljak, Aleksandar, 1963-
         Zagonetka Zmajskih otoka / [tekst i ilustracije] Aleksandar Žiljak. - Zagreb : Naklada Semafora, 2015. - 153 str. : ilustr. ; 21 cm. - (Biblioteka SF.)
Radnja ovog SF romana za mlade smještena je na planetu Pelageja koji su naselili preživjeli ljudi nakon što se na taj planet srušio njihov brod dok su bježali s ratom zahvaćene Zemlje. Pelageja se sastoji od golemog oceana s nekoliko većih otoka i bezbroj otočja na čijem području su preživjeli osnovali dva kraljevstva, Bazilneziju i Morvenu, koja su i dvjesto godina nakon osnutka u međusobnom sukobu. Zauzeti napadima jedni na druge nisu ni svjesni da im iz morskih dubina prijeti nemilosrdni i nepoznati neprijatelj.