Odjel za djecu i mlade
Na Odjelu za djecu i mlade djeca od najranije dobi mogu koristiti bogati fond slikovnica. Najmlađima su namijenjene najraznovrsnije tematske slikovnice. U prostoru igraonice mogu se poigrati Primo i Duplo kockama, drvenim didaktičkim kao i plišanim igračkama.
Za predškolce imamo veliki izbor prikladnih zabavnih i poučnih slikovnica, Lego kocke, a dostupan je i pribor za likovne aktivnosti. 
Za školarce uz lektiru nudimo širok izbor knjiga lijepe književnosti, znanstveno popularne naslove, stripove i knjige na stranim jezicima te bogat izbor društvenih igara. U čitaonici su dostupni i časopisi za djecu.
 Djeca mogu dobiti preporuke za slobodno čitanje, preporuke literature za izradu referata, postera ili pomoć u pisanju zadaća. Surađujemo s obližnjim osnovnim školama, vrtićima i kulturnim ustanovama, organiziramo predavanja, susrete s književnicima i ilustratorima, predstavljanja novih knjiga, kreativne i likovne radionice, grupne posjete vrtićkih grupa i školskih razreda i brojne druge aktivnosti i programe u cilju popularizacije knjiga i čitanja. 
Priređujemo likovne izložbe te tematske i prigodne izložbe knjiga.

KONTINUIRANE AKTIVNOSTI ZA DJECU

MALCI KREATIVCI 

Aktivnost je namijenjena djeci od 4 do 8 godina.
Osnovni cilj radionice je pomoću osmišljenih kreativnih aktivnosti poticati senzomotorički i emocionalni razvoj djece predškolskog i školskog uzrasta. Održavat ćemo je svake druge srijede od 18 do 19 sati.
U 2024. godini predviđeni su sljedeći datumi radionica:
17. siječnja, 31. siječnja, 14. veljače, 28. veljače, 13. ožujka, 27. ožujka, 24. travnja, 8. svibnja, 22. svibnja
Sljedeća radionica održat će se 24. travnja 2024.

UČENJE KROZ IGRU

Radionice su namijenjene djeci od 4 do 7 godina. Cilj im je primjenom različitih likovnih tehnika i upotrebom različitih materijala poticati senzomotorički razvoj, kreativnost, radoznalost i osjećaj za lijepo kod djece.
Radionice planiramo održavati svakog drugog četvrtka od 18 do 19 sati.
Predviđeni datumi u 2024. godini su sljedeći:
11. siječnja, 25. siječnja, 8. veljače, 22. veljače, 7. ožujka, 21. ožujka, 4. travnja, 18. travnja, 2. svibnja, 16. svibnja, 30. svibnja 2024.
Sljedeću radionicu održat ćemo 18. travnja 2024.

OŽIVIMO PRIČU

Radionice su zamišljene kao zabavno druženje i namijenjene su djeci od 5 do 9 godina. Svaka radionica sastoji se od čitanja priče, razgovora o pročitanom i zatim oživljavanja likova iz priče pomoću Quiver aplikacije, s ciljem poticanja aktivnog slušanja, samostalnog mišljenja i kreativnosti. 
Održavat ćemo ih svakog drugog petka od 18 sati do 19 sati.
U 2024. godini predviđeni su sljedeći datumi radionica:
19. siječnja, 2. veljače, 16. veljače, 1. ožujka, 15. ožujka, 12. travnja, 26. travnja, 10. svibnja, 24. svibnja
Sljedeća radionica na rasporedu je 12. travnja 2024. u 18 sati.

Za sudjelovanje djeteta na nekoj od aktivnosti potrebna je prijava na telefon 01/66-040-88 ili adresu e-pošte knjiznica.novi.zagreb@kgz.hr.

BESPLATNE INSTRUKCIJE IZ LATINSKOG JEZIKA

Usluga je namijenjena učenicima osnovnih i srednjih škola kao pomoć u svladavanju školskog gradiva. Potrebno je dogovoriti termin na telefon 01/66-040-88 ili adresu e-pošte knjiznica.novi.zagreb@kgz.hr