„Od Ivane do naših dana“
Projekt je bio usmjeren na proučavanje i istraživanje tema iz povijesti hrvatske dječje književnosti u fokusu interesa autorice Vesne Radošević i prezentiranje rezultata putem organiziranja izložbi, susreta i razgovora s autorima, urednicima i ilustratorima.
Projekt je osmišljen kako bi potaknuo interes djece za čitanje i pridonio razvoju svijesti o ljepoti i vrijednosti hrvatske dječje književnosti.
U okviru projekta teme su bile sljedeće:

1. "365 KONAKA ŠEGRTA HLAPIĆA U KNJIŽNICI NOVI ZAGREB" - niz događanja kojima smo se uključili u program nacionalne manifestacije "Hlapić 2013."

 Povodom obilježavanja sto godina od prvog izdanja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" Ivane Brlić Mažuranić, a u okviru manifestacije "Hlapić 2013." koju organizira Hrvatsko društvo istraživača dječje književnosti, Hlapić je cijelu ovu godinu proboravio u postolarskoj radionici majstora Mrkonje koju smo otvorili na našem dječjem odjelu.
Tijekom zimskih školskih praznika u siječnju 2013., na desetodnevnoj likovnoj radionici marljivim radom učenika oblikovan je kaširani Hlapić kako sjedi na svom tronošcu i popravlja čizmice.

Od 21. siječnja do 16. veljače 2013. u prostoru naše knjižnice bila je postavljena izložba "Hlapić očima ilustratora", gdje su na 16 panoa predstavljeni radovi 38 autora koji su ilustrirali različita izdanja ovog izvanrednog dječjeg romana, od prvoga hrvatskoga iz 1913. do najnovijeg kineskog izdanja iz 2012. godine.
Izložbu su uz vodstvo obišli učenici trećih razreda OŠ Gustava Krkleca i OŠ Mladost, knjižnične grupe OŠ Gustava Krkleca i OŠ Otok, a organizirali smo i druženje s Hlapićem u postolarskoj radionici za odrasle uzvanike.

Izložbu je medijski popratio Dječji program HTV predstavivši je prilogom u emisiji "Puni krug", prikazanoj 15. veljače 2013.

Razrede koji su obišli izložbu i njihove učiteljice potaknuli smo da na satu likovnog  pokušaju sami napraviti svoje ilustracije uz prvi hrvatski dječji roman, a mi u izlozima knjižnice priređujemo izložbu radova svakoga razreda u trajanju od najmanje dva tjedna.

Prvi se odazvao 3.c razred OŠ Gustava Krkleca, sa svojom učiteljicom Tatjanom Tomec, pa je izložba njihovih radova postavljena od 19. veljače do 5. ožujka 2013.
Nakon njihovih, izložili smo radove učenika 3.b OŠ Gustava Krkleca (učiteljica Sandra Bulaja) od 6. do 20. ožujka.
Slijedi 4.c iz iste škole, s učiteljicom Snježanom Fegić.

Naša izložba "Hlapić očima ilustratora" zaživjela je i vlastitim životom. Prvo je gostovala u izložbenom prostoru  Međunarodnog centra za usluge u kulturi (danas je to Kulturni centar Travno), a potom je krenula i izvan Zagreba, u Gradsku knjižnicu "Ivan Goran Kovačić" u Karlovcu.

U postolarskoj radionici 27. veljače 2013. gostovao nam je prvi od ilustratora Hlapića koje pozivamo, Tomislav Tomić. Održan je susret i vođena likovna radionica za učenike 4.c OŠ Gustava Krkleca.

10. travnja 2013.  gostovao jeStjepan Bartolić Štef, i on je crtao Hlapića.... 

14. svibnja 2013.  gostovao je Niko Barun, i on je crtao Hlapića...

31. listopada 2013. gostovao je Frano Petruša, on je crtao strip o Ivani Brlić Mažuranić.

Uslijedila su čitanja "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" naglas, na susretima s izvornim govornicima nekih jezika na koje je Hlapić preveden. Izvorni govornici čitali su odlomke na svojem jeziku (npr. japanskom, bengalskom, kineskom, češkom), čime bi ujedno predstavili i svoj jezik, a i dio kulture zemlje iz koje dolaze.

Čitamo Hlapića na ... japanskom!
U ponedjeljak, 22. 4. 2013. u 12.30 sati, naša gošća Emi Murata, japanska lektorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, u pratnji svojih dvoje studenata japanistike, čitala nam je odlomak teksta "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" na japanskom i na hrvatskom jeziku. A onda nam je pričala o kulturnim vezama Japana i Hrvatske, japanskom jeziku i kulturi.

Čitamo Hlapića na... korejskom!
U srijedu, 25. 9. 2013. u 12.30 sati, gošća naše knjižnice bila je gospođa Mun iz Veleposlanstva Republike Koreje u RH, koja nam je čitala najnovije izdanje "Čudnovatih zgoda šegrta Hlapića" na korejskom jeziku i ukratko predstavila svoju zemlju.
Susret je namijenjen učenicima Osnovne škole Gustava Krkleca i svima zainteresiranima.

Čitamo Hlapića na... bengalskom!
17. listopada 2013. naš gost, gospodin Sandip Mitra, prvi tajnik Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu čitao nam je "Hlapića" na svojemu jeziku...


2. "VJEVERICA" - BIBLIOTEKA UZ KOJU SMO ODRASTALI

U sklopu ovog dijela projekta u knjižnici su održani susreti djece s posljednjim glavnim urednikom biblioteke, književnikom Dubravkom Jelačićem Bužimskim (urednik 1994.), i s trećom "velikom" glavnom urednicom, gospođom Verom Barić (urednica biblioteke od 1984. do 1994.)

Središnje događanje bila je izložba naslovnica i ilustracija knjiga objavljenih u "Vjeverici", održana u Knjižnici Novi Zagreb od 15. listopada do 15. studenoga 2015. godine.
U programu otvaranja izložbe sudjelovali su dr. sc. Štefka Batinić i glavna urednica, gospođa Vera Barić.

Izložba je prezentirala rezultate dvogodišnjeg istraživačkog rada Vesne Radošević na rekonstruiranju povijesti Biblioteke "Vjeverica".
Pokazan je razvoj i promjene grafičkog izgleda biblioteke od početka 1957., preko tipične "Vjeverice" sedamdesetih godina do specifičnog izgleda "Ratne" i "Eko Vjeverice".
Naslovnicama i ilustracijama predstavljeni su autori i ilustratori koji su bili izbor pojedinog od troje velikih urednika uz kratak tekst o svakome od njih. Kronološki slijed naslovnica vodi nas do poslijeratnih devedesetih godina kad se "Vjeverica" polako gasi u privatizaciji i dugovima i zajedno s izdavačkim poduzećem "Mladost" odlazi u povijest.

Istraživanje je pokazalo da je, koliko je prema katalozima knjižnica moguće utvrditi, u "Vjeverici" objavljeno 318 naslova u približno 1053 izdanja, a posljednja knjiga koja je objavljena u biblioteci je izdanje "Priča iz davnine" Ivane Brlić Mažuranić iz 1998.
Izložba na kraju donosi ispravljen i dopunjen popis "Do sada izašlo u Biblioteci Vjeverica".

Rezultati istraživanja povijesti biblioteke "Vjeverica" publicirani su u stručnom časopisu za istraživanje dječje književnosti "Libri et Liberi" u broju 1, godište 5, 2016. godine u preglednom radu naslovljenom "Povijest Vjeverice". U istom broju objavljen je i razgovor s urednicom Verom Barić naslovljen "Vera Barić - tisuće stranica za djecu", te kompletna bibliografija "Vjeverice", a rubrika "Baština" pod naslovom "Vječna Vjeverica". donijela je naslovnice značajnih dječjih knjiga objavljenih u biblioteci.

Izložba "Vjeverica - biblioteka uz koju smo odrastali" gostovala je u izložbenom prostoru KUC Travno u listopadu 2016., a u ožujku 2017. u prostoru Gradske knjižnice u Zadru. Autorica izložbe, Vesna Radošević, 6. ožujka 2017. prisustvovala je otvaranju izložbe u Zadru i tom je prilikom održala predavanje o povijesti biblioteke i metodologiji rada na njenoj rekonstrukciji studentima 2. godine preddiplomskog i 1. godine diplomskog studija odsjeka Informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta u Zadru.

Ako u svojoj obiteljskoj biblioteci posjedujete primjerak prvog izdanja nekog od naslova objavljenih u "Vjeverici" koji nam nedostaje, sa zahvalnošću ćemo primiti vašu donaciju!

3. "KNJIGOSPAS"

Dio projekta kojim od zaborava želimo spasiti vrijedne starije naslove koji se iz nepoznatih razloga slabo čitaju i skrenuti na njih pažnju dječje čitalačke publike.

Prva knjiga kojoj smo tako pokušali udahnuti novi život jest "Trešnjevačke trešnje"  Marija Šarića.
Pronašli smo autora kojemu je to jedina objavljena knjiga i prekinuli njegovo dugogodišnje "skrivanje" od očiju javnosti susretom u svibnju 2015.


4. "TKO JE BOŽJI?"...

...naslov je dijela projekta kojim se planiramo priključiti obilježavanju 100 godina od prvog izdanja "Priča iz davnine"

17. veljače 2017. održan je susret ljubitelja književnosti posvećen 100. godišnjici rođenja Nedjeljke Brlić, najmlađe kćeri Ivane Brlić Mažuranić. Susret je bio prigoda da se istakne poseban položaj Ivane Brlić Mažuranić u kulturnoj povijesti Hrvatske u svojstvu spone dviju značajnih obitelji, Mažuranića iz Zagreba i Brlića iz Slavonskog Broda. Nedjeljka je predstavljena kao osoba zaslužna za očuvanje obiteljske ostavštine, jer je zajedno sa sestrom Zdenkom osnovala manifestaciju "U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić" u Slavonskome Brodu. Filatelist i kolekcionar Ivan Jurković skrbi o dijelu originalne korespondencije i fotografija Mažuranićevih i Brlićevih, od kojega je materijala sačinio prigodnu izložbu.