Čitaj(mo)! poeziju - drugačiji formati poezije za publiku

Književni petak 31.03.2023. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20 sati Galerija Kupola, 3. kat
Književni petak - arhiva
Književni petak - iz povijesti

Facebook Književnog petka
Instagram Književnog petka

Književni petak
God. LXVII. br. 1424



Sudionice: Gordana Gadžić, Irena Matijašević
Urednica i voditeljica Književnog petka: Monika Herceg

Čini se kako poezija zadnjih godina dolazi do sve šireg kruga čitatelja, kao da je čitanija nego prije. Međutim, i dalje velik broj ljudi zazire od posezanja za knjigom poezije, bilo da je riječ o posudbi u knjižnici ili kupovini. S druge strane, čini se kako poezija sve više dopire do publike na neke druge načine – društvenim mrežama, radijem, javnim čitanjima, glumačkim izvedbama. To se pokazuje kao sjajan način da se publika zainteresira te i sama započne potragu za poezijom.

O mogućnostima donošenja poezije na drugačiji način pred publiku, kao i formatima kojima se bave – radijem i glumačkim izvedbama – razgovarat ćemo sa spisateljicom Irenom Matijašević, urednicom na Trećem programu Hrvatskog radija koja uređuje emisije o poeziji, te glumicom Gordanom Gadžić koja je pokrenula uspješan projekt U traganju za izgubljenom poezijom. (M. H.)

O sudionicama:

Gordana Gadžić
– glumica i producentica. Diplomirala je glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Surađivala je s nizom beogradskih kazališta, glumila u tridesetak filmova, nekoliko TV serija i TV drama te je dobitnica Zlatne arene 1986. (film „Tajvanska kanasta“, režija: Goran Marković). Od 1992. živi i radi u Zagrebu. Godine 1998. osniva Teatar Rugantino u kojem glumi i producira desetak predstava, a 2021. je pokrenula ciklus poetsko-glazbenih večeri U traganju za izgubljenom poezijom.

Irena Matijašević – književnica, prevoditeljica, profesorica komparativne književnosti i engleskog jezika i književnosti te urednica niza emisija na Trećem programu Hrvatskog radija. Eseje i poeziju objavljivala je u nizu časopisa, sudjelovala je na nekoliko međunarodnih pjesničkih festivala, a poezija joj je prevedena na pet stranih jezika. Od 1990. radi na HRT-u, u redakciji Kulture HR1, a od 1997. na Trećem programu Hrvatskog radija. Od 2000. godine uređuje dvije emisije poezije, „Šest minuta poezije u šest“ te emisiju „Poezija naglas“, u kojoj se sustavno predstavlja svjetska i hrvatska poezija. (više na: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/.../clan/irena-matijasevic)

Monika Herceg – književnica i urednica, promotorica poezije, studentica matematike i fizike. Dobitnica niza književnih nagrada, poput nagrade Goran za mlade pjesnike, nagradama Fran Galović, Slavić, Na vrh jezika… dobitnica je više od petnaest književnih nagrada u samo nekoliko godina, a pojedine knjige i djela prevedeni su joj na više od petnaest jezika. Članica je uredništva časopisa Poezija Hrvatskog društva pisaca i urednica u istoimenoj biblioteci, kao i u izdavačkoj kući Fraktura. (više na: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/.../clan/monika-herceg).

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.