Društveno angažirane izvedbene prakse

Književni petak 12.03.2021. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20.00 sati Čitaonica novina i časopisa, 1. kat
Književni petak - arhiva
Književni petak - iz povijesti

Facebook Književnog petka
Instagram Književnog petka

Društveno angažirana izvedba uglavnom se percipira kao vrsta izvedbe koja problematizira važne društvene teme i/ili političke pojave nastojeći senzibilizirati javnost i izazvati društvenu reakciju. Dominantno shvaćanje angažirane izvedbe podrazumijeva klasično strukturirane dramske predstave realizirane u okviru kazališnih institucija, uz sudjelovanje profesionalaca i profesionalki.

No onkraj i izvan kazališnih institucija u Hrvatskoj se već desetljećima razvijaju drugačije vrste nešto manje vidljivih angažiranih praksi, koje teatrologija naziva primijenjenim kazalištem, kao i u javnosti još manje prisutne prakse inkluzije u suvremenom plesu. Riječ je o pristupima u kojima skupine koje su pogođene nekom društvenom nepravdom ili su iz nekih drugih razloga ranjive zauzimaju aktivnu ulogu u stvaralaštvu, dok se izvedba i kazalište koriste kao metode za ostvarivanje konkretnih društvenih ciljeva. Institucionalno angažirano kazalište, primijenjeno kazalište i angažirane plesne prakse spaja nastojanje da izazovu društvene promjene te tendencija da djeluju u političkom polju, bilo da artikuliraju politički relevantne probleme ili interveniraju u područja u kojima su institucije zakazale.
 
Koji su potencijali, a koja ograničenja ovih pristupa? Može li se izvedbom postići inkluzija marginaliziranih skupina? Koji su izazovi estetske naravi pred kojim se angažirano kazalište i ples nalaze? To su neka od pitanja o kojima će razgovarati kazališni redatelj Mario Kovač, povjesničarka umjetnosti i trenerica Kazališta potlačenih Josipa Lulić te plesna umjetnica i kritičarka Iva Nerina Sibila. (L. P.)
 
Urednik i voditelj: Lujo Parežanin 
 
Tribina je nastala u suradnji portala Kulturpunkt.hr i Književnog petka.


Biografije sudionika:

Mario Kovač
  je diplomirao 2002. godine na odsjeku Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti radiofonije a doktorirao 2015. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dvanaest godina je bio član Dramskog učilišta Zagrebačkog kazališta mladih, a godine 1995. osniva nezavisnu studentsku kazališnu grupu Schmrtz Teatar s kojom u nešto više od pet godina rada režira, glumi i nastupa. Nakon raspuštanja Schmrtz Teatra 2001. pokreće kazališnu družinu "Nova Grupa" s kojom je proteklih sezona napravio nekoliko performansa i predstava. Pokretač je i osnivač nekoliko alternativnih i studentskih kazališnih festivala i susreta. Posebno je zainteresiran za uključivanje osoba s invaliditetom u umjetničke projekte i često drži predavanja na tu temu.
 
Josipa Lulić je povjesničarka umjetnosti, prevoditeljica i trenerica Kazališta potlačenih. Kroz forme forum kazališta, legislativnog kazališta,policajaca u glavi i estetike potlačenih radila je s brojnim skupinama i na mnogim temama - od feminističkog promišljanja rodno uvjetovanog nasilja, specifičnosti problema s kojima se susreću osobe s invaliditetom, radničkih prava, diskriminacije. Značajan dio njenog rada vezan je za temu nasilja među djecom i mladima, te vodi radionice u školama i s nastavnicima i stručnim suradnicima baziranima na metodama kazališta potlačenih. Voditeljica je Centra za kazalište potlačenih u Zagrebu. 
 
Iva Nerina Sibila je plesna umjetnica, edukatorica i publicistkinja. Trogodišnje obrazovanje u suvremenom plesu stječe u Engleskoj, na školi Northern School of Contemporary Dance u Leedsu, a od 1995. kontinuirano djeluje na hrvatskoj plesnoj sceni. U brojnim projektima radi na dostupnosti i vidljivosti plesnih sadržaja, istraživanju emancipacijskih potencijala plesne edukacije te pozicioniranju plesa u širem društvenom kontekstu. Od 2014. surađuje s umjetničkom oraganizacijom Kik Melone. Uz Silviju Marchig, Anu Kreitmeyer i Sonju Pregrad osmišljava i vodi projekt ANTISEZONA. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika i Udruge plesnih umjetnika Hrvatske.



Prijave za dolazak u knjižnicu na: https://docs.google.com/forms/d/1p5lf_zslwznOZ1m4U3V1rYd3H8TKuGiEoc_CUSYQ2XM/edit?gxids=7628 do 11. ožujka ili popunjenja mjesta.

Događaj će se istovremeno emitirati na Facebooku Književnog petka, dok će se snimka na YouTube kanalu Knjižnica grada Zagreba naknadno postaviti.

Događaj se organizira u skladu s epidemiološkim preporukama.