Grad u Gradskoj: Gredelj – zona otpora

Tribina 15.02.2024. | četvrtak Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Galerija Kupola, 3. kat
Prostor Gredelja prošao je transformaciju od strateške industrije do strateške lokacije, ali još uvijek nije postao strateška tema iako je najvrjedniji pojedinačni prostorni resurs Zagreba. Gredelj je pritom i svojevrsna trostruka zona otpora. Najprije se aktivna tvornica duže od stoljeća opirala integriranju u grad koji je parcelu okružio. Potom se ispražnjeni prostor, koji je već više od desetljeća u gradskom vlasništvu, opire privođenju novoj namjeni suvremenog središta grada. Konačno, treći, priželjkivani tip otpora, i to vlasnika parcele - građana i građanki Zagreba čijim je novcem Gredelj kupljen - protivi se bilo kakvom investitorskom urbanizmu. O tome hoće li se, kako i kada na tome prostoru dogoditi grad Saša Šimpraga razgovarat će s arhitektima Ardijanom Karlom Gashijem i Ratkom Miličevićem.  
 
Ardijan Karlo Gashi je arhitekt i autor podcasta o arhitekturi.   
 
Ratko Miličević je arhitekt i urbanist. Između ostaloga, suautor je urbanističkog plana naselja Malešnica u Zagrebu te autor knjige „Zašto?“.
 
Gosti: Ardijan Karlo Gashi, Ratko Miličević
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga   
 
Više o projektu Grad u Gradskoj pročitajte na: https://www.kgz.hr/hr/knjiznice/gradska-knjiznica/projekti-9689/grad-u-gradskoj/64378.

Grad u Gradskoj nastao je u suradnji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, izdavača portala H-Alter, i Knjižnica grada Zagreba te je podržan od Grada Zagreba putem javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici.