Grad u Gradskoj: Plavi trg

Tribina 07.12.2023. | četvrtak Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Galerija Kupola, 3. kat
Gosti: Igor Ekštajn, David Kabalin
Urednik i voditelj: Saša Šimpraga   
 
Potencijalno najreprezentativniji zagrebački trg, zamišljen kao spona između Donjeg grada i Trnja, produžetak Zelene potkove i ishodište središnje osi, budući je trg između Glavnog kolodvora i Ulice grada Vukovara koji, međutim, postoji više-manje samo na papiru. Iščekivani trg desetljećima hibernira, tek povremeno oživljavan u brojnim vizijama, planovima i sporadičnim ostvarenjima koja računaju s totalom trga, ali ga zapravo ne nude. Najavljena izgradnja nove Gradske knjižnice u Paromlinu otvara i pitanje toga trga na kojem će se Knjižnica nalaziti. O mogućnostima za Plavi trg govorit će arhitekti Igor Ekštajn (videovezom iz Bostona) i David Kabalin. (S. Š.)

Dr. sc. Igor Ekštajn predaje povijest krajobraza na Sveučilištu Northeastern u Bostonu, SAD. Doktorirao je u polju arhitekture, krajobrazne arhitekture i urbanizma na Sveučilištu Harvard, gdje je i istraživač pri Davisovom centru za ruske i euroazijske studije.

Mr. sc. David Kabalin magistrirao je zaštitu spomenika i lokaliteta pri Međunarodnom centru za konzervaciju Raymond Lemaire u Leuvenu, Belgija. Radi kao samostalni arhitekt i asistent - istraživač na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani.    

Tribina se održava u povodu Dana Knjižnica grada Zagreba.

Najavne vizuale dizajnirala je Petra Milički.

Više o projektu Grad u Gradskoj pročitajte na: https://www.kgz.hr/hr/knjiznice/gradska-knjiznica/projekti-9689/grad-u-gradskoj/64378.

Grad u Gradskoj
nastao je u suradnji Udruge za nezavisnu medijsku kulturu, izdavača portala H-Alter, i Knjižnica grada Zagreba te je podržan od Grada Zagreba putem javnog poziva Kultura i umjetnost u zajednici.