Kulturna politika Zagreba - izazovi, projekti, zamke

Književni petak 21.11.2022. | ponedjeljak Gradska knjižnica Početak događanja: 19:00 Galerija Kupola

Književni petak - arhiva
Književni petak - iz povijesti

Facebook Književnog petka
Instagram Književnog petka

Književni petak
God. LXVII. br. 1423


Nova gradska vlast znači i novi odnos prema kulturi i prema onome što kultura može i treba biti. Različiti su se projekti, programi i sadržaji u kulturi financirali gradskim novcem, a kako to već biva, uvijek je bilo nezadovoljnih – onih koji su tvrdili da novca ima premalo, kao i onih koji su se žalili da ga se troši na pogrešne stvari.

Gradonačelnik je najavio novu kulturnu strategiju s obećanjem da se u kulturi više ništa neće raditi stihijski već da će se koraci i njihovi željeni efekti pomno planirati. Kako izgleda nova kulturna strategija Zagreba? Tko je stvara, kada će biti gotova i koji će biti njezin smjer? Koje će novosti donijeti u kulturni život grada i hoće li Zagreb, o čemu mnogi maštaju i za što svakako postoji potencijal, uskoro sličiti na Berlin, Amsterdam, ili barem Ljubljanu, sa živom i vibrantnom kulturnom scenom? Kako izbjeći da ideje koje na papiru izgledaju sjajno, u realizaciji ne postanu samo još jedna neizvediva zamisao? Ima li gradskog novca dovoljno za sve zainteresirane aktere i koji su to programi koje Grad želi i treba podržati svojim sredstvima? (A. Š.)

Gošća: Emina Višnić
Urednik i voditelj Književnog petka: Andrija Škare

Emina Višnić - 
pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo.
Bila je ravnateljica Pogona – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade, koordinatorica nacionalne mreže Clubture, zagrebačkog Saveza udruga Operacija Grad, voditeljica net.kulturnog kluba MaMa, osnivačica Urban festivala udruge [BLOK]. Jednako tako, bila je i na funkciji potpredsjednice Izvršnog odbora europske mreže Culture Action Europe, predsjednica Upravnog odbora Zaklade Kultura nova te izvršna direktorica i voditeljica programa projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.