Marx je bio u pravu? (kriza kapitalizma u 21. stoljeću)

Književni petak 31.03.2017. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20 sati Galerija Kupla, 3. kat | 1381
Blog Književnog petka
Književni petak - arhiva
Iz povijesti tribine "Književni petak"

Marx nije mrtav? Kako i zašto?
Razgovaramo o aktualnosti Marxa s Damirom Pilićem i Katarinom Peović Vuković, autorima dviju recentno objavljenih knjiga koje, iako na različite načine, obrađuju problematiku Marxovog mišljenja i marksizma.
Damir Pilić knjigom Marx nije mrtav (Arkzin, 2016.) kroz novinarsko istraživanje života onih koju su do 1990. godine profesionalno proučavali i naučavali marksizam razotkriva iluzije i bijedu suvremene hrvatske povijesti, kao i aktualnost Marxove misli (pa i marksizma) čija budućnost ne prestaje.
Upravo je knjiga Katarine Peović Vuković Marx u digitalnom dobu (Durieux, 2016.) dokaz aktualnosti Marxa i marksizma. Autorica koristeći Marxovu kritiku kapitalističkog društva analizira problematiku medija u suvremenom društvu. Marxova misao nije za autoricu epistemološki instrumenti pored drugih, već upravo ključ za razumijevanje sadašnjosti. Njezina knjiga ne upućuje samo na aktualnost i plodonosnost Marxa i marksizma, već aktualizira i sam pojam dijalektički-materijalizam.
Osim spomenutih autora, u razgovoru još sudjeluju Zvonko Šundov i Toni Prug, dvojica znanstvenih radnika čija se djelatnost odvija u svijetu Marxovih analiza.

Pridružite nam se u razgovoru o "uskrsnuću" Marxa i marksizma te zajedničkom promišljanju je li i ovaj put marksizam koji stupa na scenu, nakon krize devedesetih, bogatiji za nove deklinacije Marxove misli i nove oblike njenog provođenja u praksu. (L. B.)

Urednik i voditelj tribine je Luka Bogdanić.