Otkazano održavanje - Suvremeni imperativ ljepote

Književni petak 13.03.2020. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20:00 Galerija Kupola
Književni petak - arhiva
Književni petak - iz povijesti

Facebook Književnog petka
Instagram Književnog petka
 
Od grčkih se izvora pojam lijepoga vezivao uz smisao kozmosa koji je podrazumijevao harmoniju (kozmos je skladno uređen), pa riječ "kozmetika" danas označava radnje dovođenja lica i tijela u skladnu formu, nasuprot viškovima i nepravilnostima (deformacijama, asimetrijama, disproporcionalnostima). S druge strane, u pojedinim se umjetničkim pokretima modernizma razvila afirmacija "ružnoga" kao protesta kozmičkoj ljepoti, odnosno umjetnost je izražavala važnost upravo tih "viškova" i "nepravilnosti" koji odstupaju od kanona ljepote, a u kojima se događa smisao umjetnosti kao emancipacijskog zahtjeva za autentičnošću.

Na tribini će biti zastupljeni različiti pogledi na transformaciju mišljenja lijepoga danas, a sudionici će raspravljati na koje se sve načine imperativ ljepote reflektira u umjetnosti, modi i estetskoj medicini. (G. S.)

Sudionici: Željana Bolanča, Frano Dulibić, Petra Krpan
Urednik i voditelj Književnog petka: Goran Sunajko
 

Izbor literature:

  1. ON ugliness / edited by Umberto Eco ; translated from Italian by Alastair McEwen. - London : Harvill Secker, 2007.
  2. POVIJEST ljepote / priredio Umberto Eco ; [prevela s talijanskoga Vanda Mikšić]. - Zagreb : Hena com, 2004.
  3. ADORNO, Theodor Wiesengrund. Estetička teorija. Beograd : Nolit, 1979. 
  4. DESSOIR, Max. Estetika i opća nauka o umjetnosti. Sarajevo : "Veselin Masleša", 1963.
  5. GRLIĆ, Danko. Estetika. Zagreb : Naprijed, 1974-1979.
  6. ORTEGA y Gasset, Jose. Dehumanizacija umjetnosti i drugi eseji. Zagreb : Litteris, 2007.
  7. PAĐAN, Zvonko. Estetika ružnoga u arhitekturi. Zagreb : Školska knjiga, 2008.
  8. PAREYSON, Luigi. Estetika : teorija formativnosti. Zagreb : Demetra, 2008.
  9. SUNAJKO, Goran. Estetika ružnoga. Zagreb : Naklada Breza, 2018.
  10. ŽMEGAČ, Viktor. Strast i konstruktivizam duha : temeljni umjetnički pokreti 20. stoljeća. Zagreb : Matica hrvatska, 2014
 

O sudionicima:


Željana Bolača – dermatovenerologinja čiji su glavni interesi dermatologija, dermatološka onkologija i korektivna dermatologija. U području estetskih zahvata najviše ju zanimaju tretmani namijenjeni poboljšanju i očuvanju kvalitete kože i remodeliranju lica. Pohađala edukaciju iz trihologije te estetske medicine. Članica je Hrvatskog društva dermatovenerologa, Europskog društva dermatovenerologa (EADV) i Internation Dermoskopy Soscitey (IDS), dopredsjednica je Hrvatskog društva za estetiku lica.

Frano Dulibić – povjesničar umjetnosti i etnolog, redoviti profesor na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Objavljuje znanstvene i stručne radove, sudjeluje na simpozijima, kao suradnik radi na znanstvenim projektima i priređuje izložbe. Objavio je knjige Povijest karikature u Hrvatskoj do 1940. (2009.), Oto Reisinger (2008.), Slikarstvo Vladimira Varlaja (2011.) i Omer Mujadžić (2015.). Istražuje i piše o hrvatskom slikarstvu prve polovice 20. stoljeća, karikaturi, ilustraciji, plakatu, stripu i skulpturi.

Petra Krpan – teoretičarka mode i dizajna, asistentica u Zavodu za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Njezini su stručni interesi usmjereni prema sociologiji i teoriji mode, odnosu mode i novih medija, performativnosti mode, suvremenoj modi i modnom dizajnu, a sudjelovala je i u raznim projektima vezanim uz područje mode, održivog modnog dizajna, vizualnih i kulturalnih aspekata suvremene mode i sl.