Reportaža: angažman, estetika, kriza

Književni petak 07.04.2017. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20 sati Galerija Kupola, 3. kat | 1382
Blog Književnog petka
Književni petak - arhiva
Iz povijesti tribine "Književni petak"

U današnjim medijima reportaža  - suočena s dvostrukim udarom diktata trke za profitom, za koji je preskupa, te tabloidnog novinarstva, koje ne trpi kompleksne forme - izumire. Ova novinarska vrsta dijelom je nastala u okviru socijalističkog pokreta, a s njom je srodno i kasnije američko New Journalism. Reportaža je od početaka vezana uz solidarnost sa slabijima i diskriminiranima te uz to često nastoji izazvati empatiju javnosti. Pri tom je riječ o hibridnoj formi - u njenoj osnovi stoji poznavanje novinarskog zanata, ali ona istovremeno naginje književnosti; štoviše, književna reportaže pretendira na punopravni književni status. Također, reportaža je najživotnija novinarska forma - reporter je svjedok koji govori o konkretnim pojedincima, događajima i socijalnim okolnostima. Nadalje, Ryszard Kapuściński isticao je da kvaliteta odnosa reportera i ljudi o kojima on piše utječu na vrijednost teksta: "Ovisimo o ljudima i reportaža je vrsta pisanja koja se stvara u najvećem zajedništvu". Konačno, uspon televizije otvorio je posve nove svjetove TV-reportaže.

Na tribini će se raspravljati o reportaži kao vrsti koju karakteriziraju angažman i estetska kvaliteta, o tome što čini dobru reportažu dobrom, o TV reportaži i specifičnostima svijeta slike u odnosu na novinsku reportažu te o krizi reportaže kao sastavnom dijelu krize tradicionalnih medija, i o uzrocima te krize. (J. B. )

U razgovoru sudjeluju Saša Kosanović, Boris Postnikov i Ladislav Tomičić. Urednik i voditelj ovog Književnog petka je Jerko Bakotin.