Satira – umjetnost i/ili politika?

Književni petak 23.02.2018. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20.00 Galerija Kupola, 3. kat
Književni petak - arhiva
Književni petak - iz povijesti

Facebook Književnog petka

Što je satira? Satira se zbog svoje provokativnosti odvajkada nalazi na društvenoj vjetrometini. Predmet je divljenja, ali i ljutnje, često neshvaćena, ili krivo shvaćena, zna završiti i na sudu. Satira nije nimalo bezopasna, zbog nje se može i izgubiti glavu. Dok je neki vide kao manifestaciju umjetničke slobode, drugi misle da je najobičnije političko oružje, zapakirano u prihvatljivu ambalažu.


Je li satira sredstvo društvene katarze ili obračuna s neistomišljenicima? Tko je i zašto predmet satire? Treba li humor imati granice? Kakva je feralovska satira, a kakva je satira u društveno angažiranoj glazbi? Koja je uloga i položaj satire u našem društvu? Znamo li se smijati sebi samima? (M. S.)

To su neka od pitanja o kojima će svoje mišljenje podijeliti s nama: Saša Antić (TBF), Dragan Markovina (Nova ljevica) i Nino Raspudić (Filozofski fakultet).

Urednica i voditeljica: Marija Selak
 


Osvrt na tribinu


U petak, 23. veljače 2018. u 20 sati, u prepunoj dvorani Galerije Kupola zagrebačke Gradske knjižnice održana je prva tribina Književnog petka, kojom je otpočela šezdeset i treća godina njezina održavanja.

Voditeljica Gradske knjižnice Ismena Meić predstavila je novi urednički koncept Književnoga petka u kojemu će četiri stalna urednika-voditelja naizmjenično birati teme i goste te uređivati pojedinu tribinu, a koordinatorica projekta Ivana Fištrek govorila je o novostima u organizaciji projekta, novome uredništvu i vezanim projektima, kao što su Glasovi Književnog petka.

Sudeći po velikom odazivu publike, prva u uredničko-voditeljskom nizu, Marija Selak, pokazala je da ima odličan osjećaj za odabir teme i gostiju za ovakvu tribinu. 

Većina bi se složila da satira, manje kao književni žanr a više kao forma političkog i javnog nastupa, svakodnevno i intenzivno prožima domaći medijski prostor. Međutim, oko razumijevanja što satira jest i koje su njezine granice, a tako se pokazalo i na tribini, kao da javnog konsenzusa nema. Dinamičnu i argumentiranu polemiku o toj temi vodili su s jedne strane vrijednosnog spektra ugledni javni polemičar Nino Raspudić te s druge povjesničar Dragan Markovina, dok je član grupe TBF Saša Antić upotpunjavao diskusiju primjerima satire iz svijeta pop-rock i rap glazbe. Urednica tribine Marija Selak uspješno je vodila tribinu spretno premještajući težište dijaloga s jednog sudionika na drugoga te s jedne teme na drugu, omogućujući svima punu artikulaciju svojih stajališta. 

Na kraju formalnog dijela tribine u razgovor se uključila i publika te se razvila živa ali korektna rasprava oko značaja danas ugašenog tjednika Feral Tribune za razvoj novinske satire u nedavnoj hrvatskoj kulturnoj prošlosti. Također je iz publike spomenuta i sudbina satiričnog televizijskog projekta News Bar, koji je, moguće i zbog svoje oštrine, skinut s programa Hrvatske televizije.

Sve u svemu, moglo bi se reći da je prvi Književni petak u novom uredničkom ruhu u potpunosti “položio ispit” i kao takav glasno najavio novu sezonu Tribine kao odlučujućeg mjesta artikulacije različitih pa i suprotstavljenih gledišta na bitne teme koje prožimaju suvremenu hrvatsku kulturu.
 
Siniša Nikolić
Uredništvo Književnog petka
 
 

Na ovom linku pogledajte album s fotografijama s tribine.

Želite li dobivati obavijesti o programu Književnog petka, javite se na e-mail: knjizevni.petak@kgz.hr.
Hvala!