Tradicija, baština i ideologija

Književni petak 26.02.2021. | petak Gradska knjižnica Početak događanja: 20.00 sati Čitaonica, 1. kat

Književni petak - arhiva
Književni petak - iz povijesti

Facebook Književnog petka
Instagram Književnog petka

Kulturna, književna i umjetnička baština i tradicija ključne su nositeljice ideoloških značenja. U tom smislu, institucionalizirano znanje o njima pretežito je podređeno reprodukciji dominantnih pripovijesti, rijetko se upuštajući u kritiku njihovih temeljnih pretpostavki. U širem postsocijalističkom kontekstu, to znači da shvaćanjem kulture, umjetnosti i književnosti, kao i njihovih povijesti, upravlja nacionalno-liberalni konsenzus koji naš pogled unatrag prekraja u skladu sa svojim antagonizmom prema prethodnom društvenom uređenju i njegovim dostignućima. To prekrajanje služi se različitim strategijama: ponekad je riječ o negaciji činjenica i praksi neuklopivih u obzor današnje građanske ideologije, a ponekad o njihovom tendencioznom izobličavanju i kooptaciji.

 
O transformacijama shvaćanja kulturne baštine, književnosti i umjetnosti od devedesetih naovamo, primjerima proizvodnje znanja suprotstavljenog ideološkom konsenzusu, kao i o međunarodnim raspravama o dekolonizaciji i depatrijarhalizaciji kulture, govorit će povjesničarka umjetnosti Sanja Horvatinčić, pisac i kritičar Dinko Kreho i članica kustoskog kolektiva BLOK Ana Kutleša.
 
Književni petak uređuje i vodi Lujo Parežanin, urednik i novinar na portalu Kulturpunkt.hr.

Tribina se organizira u skladu s epidemiološkim mjerama.

Prijave za dolazak na tribinu u knjižnici na knjizevni.petak@kgz.hr ili na 01/4572-084.

Tribina će se prenositi uživo i na Facebooku Književnog petka.


Sanja Horvatinčić poslijedoktorandica je na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu, a bavi se modernom memorijalnom skulpturom i arhitekturom te podukcijom povijesti kroz kulturne prakse u socijalističkoj Jugoslaviji. U pristupu baštini oslanja se na kritička, interdisciplinarna čitanja suvremenih potencijala memorijalnih struktura, praksi i koncepata. Diplomirala je povijest umjetnosti te engleski jezik i književnost te doktorirala na temu „Spomenici iz razdoblja socijalizma u Hrvatskoj – prijedlog tipologije“.
 
Dinko Kreho je pjesnik, kratkopričaš, esejist i književni kritičar, po struci diplomirani komparatist. Bio je član redakcije dvotjednika Zarez, voditelj tribine Od riječi do riječi, kao i suradnik brojnih tiskanih i elektronskih medija u Hrvatskoj i regiji. Dosad je objavio tri pjesničke i jednu esejističku knjigu, te, u koautorstvu, jednu radio dramu. 

Ana Kutleša diplomirala je povijesti umjetnosti i filozofiju, članica je kustoskog kolektiva [BLOK], u okviru kojeg ko-kurira festival suvremene umjetnosti u javnim prostorima Urban Festival. Osim toga surađuje s Galerijom Miroslav Kraljević, gdje je producirala više izložbi i projekata domaćih i međunarodnih umjetnika te surađivala na izložbama domaćih umjetnika mlađe generacije. Kao autorica predgovora, kritika i intervjua surađuje s Galerijom SC, projektom Tajne izložbe, Galerijom VN, dvotjednikom Zarez i emisijom Triptih Trećeg programa Hrvatskoga radija. Kao gošća predavačica sudjeluju na kolegiju Media and the City na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Kustoski kolektiv [BLOK] je organizacija posvećena konceptualizaciji i realizaciji projekata koji funkcioniraju kao platforme za udruženi rad kustosa, umjetnika, istraživača, aktivista i svih zainteresiranih za pitanja javnog prostora i proizvodnju zajedničkog, te kao prostor za recepciju i refleksiju umjetničkih praksi osjetljivih na društvene okolnosti i uvjete proizvodnje u kojima nastaju.